Detta projekt är ett examensarbete genomfört av Gustav Svensson på
kandidatprogrammet i Industridesign vid Mittuniversitetet, Sundsvall.
Beskrivning
Projektet ämnar frambringa en anrättning lampor i form av en kollektion med inspiration sett till belysning, typ av ljus samt formuttryck hämtad ur den nordiska naturen.
Projektets vision är att på ett innovativt och genomtänkt sätt förankra de påtagliga aspekterna funna i det nordiska klimatet i nutida design, erbjuda användaren erforderligt ljus utan att blända samt erhålla en smidig samt intuitiv hantering.
Inspiration
Projektets design vill förmå att fånga det graciösa, det spänstiga och det lätta. Ett speciellt fokus har därför tilldelats grödornas rike.
Elegansen av den tunna stjälkens bärande låg till grund för den formen som i slutet kom att utmärka kollektionen.
Havreax i synnerhet var till stor inspiration både i form och funktion, den proportionella böjningen lämpar sig för armaturdesign och lämnar ett effektivt luftrum – detta medför en användbarhet som i strikt vertikal design inte förekommer i samma utsträckning.
Kreation
Med fri tolkning av inspiration inleddes projektets kreativa fas med en öppen och fördomsfri stilisering.
I skissande söktes form och proportion
vilka behandlar inspirationsmaterialet på mer konstnärligt plan än strikt
avbildning, ett mått av esoterism.
Kollektionen består av tre lampor, av olika storlek, alla i mässing. Med en gjuten fot och ihålig stjälk, skärmar ställbara efter två axlar.
Noggrant beräknad samt proportionerad för stabilitet.
Lampans gedigna böjning erbjuder
bekväm stationering och överhäng som vidare kompletteras med den intuitiva hanteringen – då hela lampkollektionen är i mässing blir taktil styrning möjlig.
Lampornas strömbrytning samt dimmer är helt styrd av beröring var som helst på armaturen, en lösning tänkt att underlätta för alla.
Ställbar belysning
Lampskärmarna är individuellt rörbara enligt två
direktionella axlar, detta möjliggör selektiv belysning av yta.
Belys en vägg, ett bord och en dekoration – samtidigt.
Konstruktion
Stabilitet är väsentlig i produktion samt praktiskt i bruk. För att försäkra detta utfördes digital diagnostisk beräkning på samtliga delar av varje lampa i kollektionen.
Delar smalnades av, förstorades och fasades om för att åstadkomma en så konstruktionsmässigt stabil komposition som möjligt.
Notera den tvåfärgade sfär i bild – placerad i mitten av benen och långt ned försäkrar balanserad stadga samt låg tyngdpunkt vilket minskar risken för tippning.
Lampornas stjälkar är ihålig rör av flera anledningar. Sladdar går inledningsvis genom den förhållandevis tunga fotens kloss och förs sedan fritt vidare inom röret till lampskärmarna.
Vidare är rörens ihålighet viktmässigt nödvändig, solida stjälkar vore avsevärt dyrare i produktion samt opraktiska sett till stabilitet.
3D-Print
I produktionen av modeller beslutades teorin om stabilitet testas
konkret. Samtliga lampor skrevs ut i flera delar, med exakta proportioner.
En fullskalig modell konstruerad i mässing skulle falla offer för mänsklig faktor och således inte representera den genomgående metodiken.
Den stående teorin om direkt korrelation mellan digital modellering, dess proportionella stabilitet, i prototyper av kroppsligt utförande bekräftades och bör på sannolika skäl förespråka en realistisk fullskalig produktion.
Projektets vetenskapliga aspekt gällande konstruktion understöder den frihet i formgivning som eventuellt vore förhindrande – att kollektionen inte tagit hänsyn till materiella begränsningar eller i konstnärlig anda valt att ignorera dem.
Med tanke på plastens lätthet och relativt svaga struktur är modellerna tillverkade i halvskala då böjningen, i synnerhet hos golvlampan, förväntades bli instabil i fullskala.
Förgyllning ger en trovärdigare lyster än andra metoder då ett objekt ikläds faktisk istället för imiterad metall, Ytan förblir även oförändrad i sin form utan synliga utbuktningar
Tack för visat intresse!
Kontakt: gusv1600@student.miun.se