Botanica

Problembakgrund

Mitt examensprojekt utgår från regnskogen. Regnskogen är ett av världens största apotek. Många gånger kan man se etiketten naturmedicin på vissa läkemedel från apoteket, och då kanske tänker att man behöver något starkare. Men vad de flesta inte vet är att mer än 40 procent av alla mediciner som vi använder innehåller viktiga ingredienser från hela världens växtrike, även de som är receptbelagda.

Varför ska man då bry sig om regnskogens växter? Svaret är att om man någonsin haft huvudvärk, varit sjuk eller opererats kan det mycket väl hända de mediciner som man blivit rekommenderad att äta kommit från växter därifrån. Växterna har genomgående varit den allra viktigaste källan för mediciner i den mänskliga historien. I utvecklingsländerna är människor direkt beroende av växter som de själva odlar eller samlar in från naturen. Växter spelar också en viktig roll i att tygla klimatet, bära upp vattenflöden och binda jordar.

Många växttillgångar håller på att bli färre. Forskarna uppskattar att minst 34 000 av de mer än 250 000 växtarterna på jorden är hotade. Det är klart att mediciner numera (som oftast) går att framställa även på kemisk väg, men utan växterna hade vi aldrig kommit på recepten. Eller, det hade åtminstone tagit betydligt längre tid och kostat många fler människoliv.  Dessutom har det hänt att bakterier har blivit resistenta (immuna) mot de kemiskt framställda läkemedlen och det har visat sig hur viktigt det är att vi på lång sikt bevarar de växter som innehåller de naturliga läkemedlen.

 Organisationen Botanica

Syftet med min hjälporganisation Botanica är att rädda regnskogens medicinalväxter, detta ska finansieras genom att sälja hälsokostprodukter. Bland annat ett odlingsset som innehåller det man behöver för att kunna odla sitt eget örtapotek hemma. Pengarna ska gå tillbaka till finansiera övervakning av regnskogarna, utveckling av system för hållbar användning av medicinalväxter, inventering och återinförande av växter som riskerar utrotning. Att bevara regnskogen är viktigt eftersom den innehåller framtidens mediciner mot sjukdomar som cancer och HIV.

Intresset för att använda naturprodukter av olika slag för att förebygga, behandla och bota sjukdomar är idag mycket stort både i vårt land och internationellt. Därför är Botanicas produkter rätt i tiden. Jag valde att förpacka ett odlingsset som innehåller allt man behöver för att kunna odla sitt eget örtapotek i hemmet. Jag har också förpackat torkade hallonblad, maskrosblad och fröer till krukväxter.

1

3

679

14

1216Förpackningarna

Jag har valt att jobba med förpackningarna i en brun färg för att återspegla de organiska i växterna och för att symbolisera det ekologiska. I produktnamnet har jag jobbat med olika färger som symboliserar det jag förpackat,  hallonblad är satt i en hallonröd färg, maskrosblad i en gul o.s.v. Det ger en fin kontrast gentemot det bruna och det ger förpackningen en lekfull touch. Jag har genomgående jobbat med Gotham i olika varianter och storlekar och valt att ha texten centrerat. Varumärkesnamnet Botanica står för läran om växter och det är precis det som jag vill att min organisation ska sprida ut i världen. Läran om växter och deras betydelse för oss människor!

Kontakt

Pernilla Granskog
070-5238063
pernilla.granskog@hotmail.com