Den Fulla Sanningen

Man, 18

Sundsvall

“Jag va på besök hos en bekant. Han hade druckit mycket och kunde inte ens hålla ögonen öppna. Så jag går ut för att hämta en cigarett fimp jag hade lämnat. När jag kommer tillbaka ser jag att det brinner i vardagsrummet på bordet. Han hade somnat till med en cigarett i handen.

Vad hade hänt om inte jag hade varit där? Han hade varit död. Det hade hans dotter också varit. Hon va fyra och låg i rummet bredvid.”

Det här berättar en 18 åring från Sundsvall under undersökningen.

Alkohol har länge varit en del av svensk kultur. Vi svenskar är väldigt bra på dricka mycket och snabbt, och när vi gör det finns det risk att vi utsätts för negativa upplevelser.. Men det är inte lätt att förändra en kultur som har varit med så länge. Därför handlar min kultursatsning mer om att tillsammans påminna, än att förändra. Genom att påminna kan vi påverka.

Så jag skapade ett museum om svensk alkoholkultur och alkoholpolitik, SYSTEMARKIVET. Genom att förstå historian bakom alkohol kan vi förstår problemet: vi svenskar dricker för mycket alkohol utan att tänka på konsekvenserna. Alkohol har aldrig riktigt varit förbjudet i Sverige, dock så gjordes en folkomröstning om förbjud skulle införas mot alkoholen, 51% röstade mot förbudet 49% röstade för förbudet. Dock så vare strax över 1 miljon som röstade. Hur hade det sätt ut om alla med rösträtt hade röstat?

systemarkivetLOGGA

Steg två, som är själva hjärtat i kultursatsningen, var att hitta ett koncept som få svenska folket att medverka i kultursatsningen så att vi tillsammans kan påverka.

Systemarkivet presenterar utställningen “Den Fulla Sanningen”.

Den Fulla Sanningen är ett projekt från systemarkivet där det svenska folket har anonymt berättat små berättelser om deras egna negativa upplevelser med alkohol inblandad. Dessa berättelser har sedan samlats i en bok. Tragiska berättelse, allt från våld i hemmet till att folk riskera sitt eget liv.

bok         IMG_0580

Boken följer även ett koncept där alla bilderna är suddiga samt att typsnittet är svårläst då när man dricker så blir synen och läskunnigheten nedsatt. För att öka trovärdigheten så är texten citerad samt att stavfelen är med. Bilderna följer även berättelserna, de kopplas ihop.

boken8 boken9

 

 

Grafisk profil

Här följer bilder på produkter som kommer hem i brevlådan eller ges ut i museet för att allmänheten ska kunna skicka in sina egna berättelse. Nedan följer en folder, kuvert, visitkort, reklamblad och brevpapper.

IMG_0556   IMG_0583 IMG_0614   IMG_0607 IMG_0585    IMG_0593

Jag tror att med min kultursatsningen så kan vi tillsammans ändra tankesättet och respekten kring alkohol och alkoholdrickandet.