Jag har alltid haft en fascination för färg. Men visste ni att färgen i vår omgivning har en subtil men betydelsefull inverkan på oss? Att omge sig av bara dystra färger är till och med tröttande för sinnet. I dagsläget är den färgskala som dominerar Sundsvalls stadskärna olika dova toner av sten. Den gör verkligen skäl för sitt smeknamn Stenstan. Stadskärnan är fylld av vacker arkitektur, men den är inte särskilt färgglad. Detta vill min kultursatsning Färgfest ändra på.
Färgfest är en gatumålningsfestival där invånarna bjuds in till att måla Sundsvalls gator. Till skillnad från många andra gatumålningsfestivaler i världen fokuserar Färgfest på aktivt deltagande från besökarnas sida. Ledorden för festivalen är kreativitet, gemenskap och glädje. Färgfest vill främja fantasi bland stadens invånare och visa upp den vackra och kreativa staden Sundsvall. Målgruppen är blandad vad gäller ålder. Mångfalden är vad som gör festivalen intressant. Tanken är att alla ska kunna delta och därför är också tillträde till festivalområdet gratis.
Med utgångspunkt på Stora torget är målet att täcka så stor yta som möjligt med färg. Färgen kommer givetvis inte att vara permanent, men för ett litet tag kommer stadskärnan fyllas med färg och glädje. Festivalen kommer att äga rum under sista helgen i Maj och är av arten årligt återkommande. Sidoverksamheten som finansierar Färgfest är en pop-up shop som säljer produkter för användning under festivalen, eller att ta med hem. Shoppen kommer att husera i ett tält på Stora torget under festivalhelgen. Där kan man köpa produkter som gatukritor, penslar, stenciler, vatten, et cetera. Då Färgfest avslutas med en flygfotografering över festivalområdet finns även möjligheten att beställa bilderna. Bilderna levereras hem till kunden efter festivalens slut.
Färgerna i projektet är hämtade från gatukritornas härliga pasteller och asfaltens svärta. Jag även skapat ett mönster som symboliserar den färgpalett Färgfest tillhandahåller sina gäster. Det finns i två varianter, ett heltäckande och ett lekfullare som löses upp. Mönstret återfinns på allt från produkter till marknadskommunikation. Färgfests brevpapper fungerar även som kuvert när det viks ihop. Detta är både kostadseffektivt och skonsamt för miljön. Papperet är lätt texturerat för att påminna om asfalt. Breven försluts med en tejp med färgfests mönster.
En av våra uppgifter var att förpacka de tre produkter vi tycker bäst representerar vår kultursatsning. Min första produkt är självklart gatukritor, för vad vore en färgfest utan färg? Kritorna är förpackade i en plastask med rivjärn. Detta eftersom att om man river gatukritorna och blandar dem med vatten får man en gatufärg som inte bara fäster vid marken längre utan också ger klarare färg.
Produkt nummer två är bokstavsstenciler. När jag och en kompis var ute och testkörde kritorna upptäckte jag att vi båda hade en tendens att skriva saker snarare än att rita. Därför valde jag att förpacka bokstavsstenciler. Stencilerna säljs styckevis och plockas sedan ihop i ett case för att lätt kunna transporteras mellan festivalens gator.
Den sista produkten är vatten som förpackas i en flaska med sportkork. Vatten är inte bara väldigt viktigt för att hålla vätskebalansen, det går även att använda till att blanda gatufärg. För den äventyrlige är det även möjligt att blanda gatufärgen i flaskan och den fungerar då som ett verktyg för action painting. Kring flaskans hals hänger en liten folder där detta förklaras.
Det här har varit ett väldigt roligt projekt och jag hoppas att det kan bli verklighet. Jag anser att världen alltid behöver mer färg och en dag kanske vi kan måla, om inte hela världen så, i alla fall Sundsvall tillsammans!