H E L V E T E T

Jag har valt att fokusera min kultursatsning kring något som jag själv lider av. Du som läser detta också kanske lider av detta, ­eller i alla fall drabbats någon gång. Prestationsångest.

Till min kultursatsning har jag skapat en plats för fri konstnärlig­het där kreativt skapande står i fokus. Platsen heter Helvetet och ligger på Sidsjövägen 13. I Helvetet måste allt man skapat brännas­ upp innan man lämnar lokalen. Ingenting får tas med ut eller dokumenteras på något annat sätt än i minnet.

Alla verk måste brännas just för att ta bort slutmålet med den konstnärliga skapandeprocessen. Det blir helt enkelt ingen slutlig produkt av all övning och experiment förutom inom den enskilda­ personen. Om det inte finns något slutresultat av skapa­ndet finns det inget heller som kan skapa prestationsångest. I Helvetet­ finns därför en stor förbränningsugn där allt som skapats­ bränns upp och blir till aska.

 

Platsen

helvetetHelvetets exteriör

foto: Jeffrey Friedl

 

 

karta till helvetetKarta till Helvetet

 

Helvetet kommer som sagt finnas på Sidsjövägen 13 i Sundsvall. Lokalen kommer ha nio rum där åtta rum är till för kreativt skapande och övning och ett fungerar som butik för sidoverksamheten. I ett av rummen finns den stora förbränningsugn där alla verk som skapats bränns.

planritningPlanritning

 

Grafisk profil

Helvetets logotyp är satt med typsnittet Helvetica

 

 

logotyp helvetet

 

 

 

Den grafiska profilen kännetecknas av uppdelade textblock och textstycken i ett fritt kreativt manér. Typsnittet är Franklin Gothic Book.

helvetet grafisk profilGrafisk profil

 

Hemsida HelvetetHemsida

 

Sidoverksamhet och förpackningar

Helvetet skapar sedan produkter för försäljning av askan från den uppbrända konsten för att finansiera verksamheten. Sortimentet består av produkter som är välgörande för kroppen, sinnet eller för andra produkter, som bland annat tvål, peeling, ljus, silverputs och blomsternäring.

Här nedan finns Helvetets asktvål. Tvålen är gjord på aska från uppbränd konst och väger ett kilo. Tanken med att ha en tung och stor tvål är för att visa på den tunga och jobbiga process som kreativitet och konstnärlighet bär med sig. För att klara av processen och för att använda tvålen på enklast sätt delar man upp den och använder den bit för bit, precis som man delar upp stora projekt och arbetsuppgifter i mindre delmoment.

asktvål 1

asktvål 2

asktvål 3

 

Nedan är Helvetets blomsternäring, med  aska från uppbränd konst. Aska är rik på mineraler som kan användas som gödsel till blommor och växter. Askan är förpackad i en påse och instruktioner för användning finns på baksidan.

blomsternäring

blomsternäring

 

Som tredje förpackad produkt finns Helvetets silverputs. En fuktig bomullstrasa doppad i aska går utmärkt att få svart och smutsigt silver skinande igen. Förpackningen innehållet ett glasrör med aska och en vit putsduk i bomull.

silverputs 1

silverputs 2

silverputs 3

 

Emmie Wikström

emmiewikstrom@gmail.com