Målet med examensarbetet är att presentera ett designkoncept av en mellanstegsmodell mellan den manuella rullstolen och den avancerade Permobilen. Stigma hindrar i nuläget många aktiva rullstolsanvändare från att använda elrullstol trots att det skulle förbättra deras livskvalitet med mindre värk och en ökad frihet.
Fokus i projektet är att undersöka stigmatisering kring hjälpmedel och utforma en elrullstol som utmanar den förväntade bilden av hjälpmedlet. Målgruppen är personer som kör manuell rullstol men har behov av en elektrisk rullstol för att kunna ta sig längre sträckor och minska de förslitningsskador som uppstår vid långvarig manuell rullstolsanvändning.
De metoder som använts är både studier av litteratur på området och intervjuer med användare av både manuell och elrullstol. De genomförda intervjuerna bekräftar tydligt hur stort det upplevda stigmat är i samhället och i gruppen. I den kreativa fasen undersöks genom idégenerering olika designförslag vars formspråk vill utmana den typiska hjälpmedelsdesignen med lösningar som sätter användaren och inte behovet i fokus. Designförslaget ett koncept som baseras på resultat av intervjuer, formdiskussioner med rullstolsanvändare samt i dialog med Permobil.
Unlimit kan transporteras i en vanlig bil av användaren tack vare att både hjul och sits enkelt kan lossas från ramen. De eldrivna framhjulen med integrerad belysning tillgängliggör både stadsmiljö och viss terräng. Unlimit vill rikta fokus till användaren och inte produkten, lite som glasögon som både kan rätta till ett synfel och stärka personligheten för den som bär den. Designkonceptet utforskar möjligheten till lösningar där både friheten att själv kunna plocka med sig sin rullstol i bilen inte utesluter att den ska fungera i viss terräng, på restaurang, kontor och i butik.
Jag som designat Unlimit heter Carolina. Om ni är nyfiken att veta mer om min design eller se min portfolio får ni gärna höra av er.
/ Carolina Nilsson