Amanda Dahlgren / Kandidatexamen Industridesign 2023
Sammanfattning av designarbete
I detta designuppdrag från Milrem Robotics och LIFE project Estonia är uppgiften att designa ett robotstyrt trimningsverktyg för att passa de stora utmaningarna gällande både det boreala kuperade klimatet och de globala målen 15 gällande bevarande av biologisk mångfald. För att bemöta kraven som ställs av arbetsgivare, ekosystemen och den utmanande miljön som finns under el-gatorna har en undersökning gjorts. Den undersökande fasen har innefattat marknadsundersökning av el-gator, miljöbehov, trimmetoder, trimverktyg, maskiner och ergonomi. Fältstudier, enkäter och intervjuer från målgrupp och väsentliga aktörer har bidragit till värdefull information som sedan använts till ytterligare krav ställning och problem definiering.
Underhållet av kraftledningsgatorna är ett extremt viktigt arbete som behöver skötas på ett noggrant och effektivt sätt som bidrar till en fungerande infrastruktur. Det finns ca 800 tusen hektar el-gator i Sverige idag och dessa har visat sig vara ypperliga spridningskorridorer för rödlistade arter i Sverige så som fjärilar och andra pollinatörer.
Kreativitetsfasen
Under designarbetet har den kreativa fasen bidragit till nya idéer om trimmetoder och alternativa trimverktyg tagits fram för att sedan bilda koncept. Fem koncept valdes ut och testades mot målgrupp och behovsanalys för att ta fram det slutgiltiga konceptet för detta examensarbete.
“Jag ser inte vad ett trimverktyg skulle kunna göra för miljön, snarare vad man gör av resterna”
-Proffessor & biolog
Val av slutgiltigt koncept
Det slutgiltiga konceptet blev en slyröjare som kan använda sig att ett precisionsarbete med hjälp av gripklor och skärverktyg. Konceptet arbetades igenom med färg, form och helhetsintryck. Den ska ha ett iögonfallande och futuristiskt formspråk men starka varningsfärger, detta för att motverka överraskningar för djur och människor. Man vill helst att fordonet ska uttrycka en känsla av “låt bli mig”.
Funktionen gällande gripklor och skärmanordning behövdes bearbetas om ett par gånger innan en lämplig lösning kom till. Gripklorna har ett mellanrum på ca 15 cm och bladet är placerat i de undre delen av armen för att kunna använda en bredare klinga och kapa så nära backen som möjligt.
Sting Bzz Forester
Resultatet är Sting Bzz Forester ett helt nytt koncept av trimverktyg vars funktion är att på ett så miljövårdande sätt som möjligt kunna trimma i kuperade, känsliga och delikata områden med kulturlämningar, stödstag och våtmarker. De tre armarna kan röra sig upp och ned separat från varandra vilket erbjuder möjlighet för höjningsskillnader och precision. Om sly skall kapas mellan två hinder finns möjlighet för sidoarmarna att vikas bakåt så mittenstycket kan komma åt.
Trimverktygets gripklor minskar skaderisk på klinga, människa, djur och natur samt kan placera slyn i högar för att hålla marken öppen för de ängsmarkslevande arterna. Detta kommer hjälpa till att bevara bland annat pollinatörerna som är livsviktig för det naturbevarande kretsloppet samt den ergonomiska aspekten för människor i slitsamma och riskfyllda arbeten. Fortsatt arbete på koncept, med tester mot tekniker behöver göras. Detta för att se om denna lösning är det bästa för fortsatt arbete.
Namnet Sting Bzz Forester
Den auditiva delen är en av anledningarna till Sting Bzz Forester namnet då den kommer surra fram med sina eldrivna larvfötter och kapningen med klingan har ett ljud som påminner om ett surrande bi. Förutom den auditiva delen finns också färgteckningen som semantiskt påminner om bumble bee i transformers och är den klassiska svartgula kontrastrika vi ser i några av våra pollinatörer. Genom att ha svarta greppklor med kraftigt rundade hål påminner dessa om formerna vi ser i mandiblerna på insekter vilket ger Sting Bzz Forester ett unikt futuristiskt utseende i förhållande till andra trimverktyg på marknaden.
Projektets samarbetspartner
Designer
Amanda Dahlgren
Mitt namn är Amanda Dahlgren, född och uppvuxen i Sundsvall med ett genuint intresse för djur och natur är jag utbildad till djurvårdare och hundtränare. Jag har också en annan sida av mig som älskar att slänga färg av känslor på målarduken, kanske är det därför designyrket kallade.
Vad gör egentligen en designer egentligen? Ja, det var frågan jag ställde mig när jag började studierna mot ett nytt kapitel i mitt liv.
Idag inser jag HUR extremt viktigt designyrket faktiskt är, inte bara på den estetiska biten utan ansvaret vi har över det som produceras, över att skapa mervärde och hållbarhet i fokus. I mitt examensarbete har jag fått tillfället att tillverka ett trimverktyg, med tanken att kunna hålla fokusen på hållbarheten av el-gatorna. Det har inneburit en stor, rätt så komplex och rolig utmaning.
Frågor? Välkommen att kontakta mig