TÄTATÄT

Projektet har genom såväl kvantitativa som kvalitativa undersökningsmetoder och olika kreativa metoder försökt lösa problemet att män engagerar sig för lite i föräldraskapet och att medföräldern har svårare än mamman att knyta an till fostret.

Arbetet har strukturerats enligt en iterativ designprocess bestående av fyra faser; analys, definition, utveckling och leverans.

Projektets analysfas genererade bland annat följande insikter som alla i någon utsträckning legat till grund för det slutgiltiga designförslaget:

  • Att bli förälder innebär en av livets större övergångar med ökat introspektivt fokus och ett flexiblare psyke som är mer öppet för förändringar och kan därmed nyttjas i syfte att påverka beteenden.
  • Att bli förälder innebär för dom flesta stor glädje men för väldigt många också en period av mycket oro, fler än var tionde gravid drabbas av psykisk ohälsa i samband med sin graviditet.
  • Anknytning definieras som ett känslomässigt band mellan två individer men kan även råda mellan blivande förälder och det ofödda barnet vilket benämns som prenatal anknytning.
  • En trygg anknytning som barn etablerar ett tryggt relationsmönster som återskapas och gynnar människan i alla sina relationer resten av livet – en trygg anknytning förutsätter närvarande och lyhörda föräldrar som bekräftar barnets behov.
  • En otrygg anknytning som barn kan kopplas till flera sociala problem senare i livet så som kriminalitet, missbruk och svårigheter att hantera relationer.
  • Psykisk ohälsa missgynnar anknytning till barnet och engagemanget.
  • Det finns tydliga samband mellan god prenatal anknytning och god postnatal anknytning
  • Prenatal anknytning stävjar psykisk ohälsa.
  • Anknytning till barnet resulterar även i engagemang och empati.
  • Förmågan att kunna fantisera och drömma om det kommande barnet gynnar den prenatala anknytningen.
  • Att känna fosterrörelser gör en graviditet mindre abstrakt och gynnar den prenatala anknytningen.
  • Pappans delaktighet i föräldraskapet påverkar mer eller mindre alla aspekter av barnets utveckling vad gäller känslomässiga, sociala, beteendemässiga, psykologiska, språkliga och kognitiva förmågor. Tydliga kopplingar finns mellan en närvarande pappa och mindre bråkighet hos pojkar och mindre psykisk ohälsa hos flickor.
  • Många pappor vill engagera sig men vet inte hur, papparollen upplevs som diffus.
  • Medföräldern känner sig ofta inte sedd och bekräftad i kontakt med barnmorskor och mödravården.
  • Till skillnad från mamman förblir medförälderns graviditet anonym för omvärlden vilket innebär att hen sällan får bekräftelse eller en omständighet att prata om hur det känns.
  • Medföräldrar som känner oro under graviditet håller den för sig själv för att inte negativt påverka mamman som anses vara den som bär den stora bördan.
  • Blivande föräldrar försöker aktivt hålla nere förväntan under de första tre månaderna av graviditeten för att undvika besvikelse och skam vid komplikationer. Därmed motarbetas den prenatala anknytningen under denna period och det sociala stödet uteblir då många under denna tredjedel av graviditeten håller den för sig själva.
  • Vuxna spenderar i genomsnitt 4-5 timmar per dag på sin mobiltelefon, motsvarande siffra för tonåringar är 5-6 timmar.

Dessa insikter sammanfattades under definitionsfasen i flera intressanta utvecklingsområden och utmaningen definierades som: Ta fram ett koncept som bidrar till prenatal anknytning och stärkta relationsband under graviditeten.

Under den kreativa fasen genererades ett brett spektrum av idéer som smalnades av genom utvärdering av olika parametrar så som användarnytta och genomförbarhet. Ett koncept valdes ut för vidare utveckling och flera olika användartester genomfördes, men under utvecklingens senare skede fattades beslutet att iterera processen i jakt på en bättre lösning. Därmed genomfördes en ny idégenerering vilket ledde till det slutgiltiga konceptet TÄTATÄT.

TÄTATÄT

Vi har alla i någon utsträckning behovet av att få bli hörda och av att få uttrycka för de i vår nära omgivning hur vi känner och i synnerhet under transformativa perioder av livet så som inför föräldraskapet. I de lägen där vi vågar visa oss sårbara, när vi med trygghet får uttrycka oss och när vi både ger och får odelad uppmärksamhet, utvecklar vi både oss själva och relationen till den som lyssnar. Men kanske får vi de frågorna och rätt omständigheter att uttrycka oss lite för sällan. Våra hjärnor bearbetar miljontals intryck varje dag och att navigera i både vår personliga utveckling och i våra relationer, samtidigt som en oändlig mängd kanaler och plattformar framgångsrikt skriker efter vår uppmärksamhet, är minst sagt utmanande. Vi stressar mer, verkar må allt sämre och hinner knappt med att vara människor. TÄTATÄT är en motvikt till all distraktion, ett verktyg för att låsa upp all den potential som finns i mänskliga relationer, i närvaro och i samarbete. Ett tillfälle att utan distraktioner fokusera på din partner, dig själv och den stora omställning ni som blivande förälder står inför.


Tätatät är ett kortspel tänkt att användas av blivande förstagångsföräldrar i syfte att stärka relationen till såväl sig själv som till sin partner och stärka den prenatala anknytningen. Kortleken består av 320 kort, ett kort för varje dag av en 40 veckors graviditet och ett kort för varje vecka. Korten innehåller en strategisk och medveten följd: personliga frågor och påståenden som agerar konversationsstartare för självutlämnande och meningsfulla samtal, olika övningar (tex. visualiseringsövningar, relationsstärkare, omständighet att ventilera oro osv. exempel på innehåll finns i bifogade bilder) och handlingar utformade att stärka både den prenatala anknytningen och parets relation under graviditeten. Veckokorten innehåller den aktuella veckans information och uppdateringar om både fostrets och mammans utveckling som deltagarna kan turas om att läsa upp för varandra. Kortens innehåll ska utformas i samråd med psykologer, barnmorskor och andra experter på beteende och personlig utveckling, men presenteras i ett avslappnat och motiverande format. 


Spelet har ett mycket enkelt upplägg och användare uppmuntras att dagligen avsätta ca 5–15 minuter åt kortspelet men kan givetvis spelas i den takt man själv vill. Deltagarna väljer en trygg och trivsam plats fri från mobiltelefoner och andra distraktionsmoment, placerar sig mitt emot varandra och turas för varje runda om att dra ett eller flera kort.

Här följer några förslag och exempel på vilket typ av innehåll korten kan ha, från personliga frågor till visualiseringsövningar och relationsstärkare. Observera att detta är förslag och exempel, kortens innehåll kräver mer genomarbetning än detta korta projekt tillåtit.

Utöver veckokorten med information, döljs samtliga korts innehåll med ett täckande lager som skrapas bort likt en skraplott. När innehållet skrapats fram genomför deltagarna tillsammans det dragna kortets fråga eller övning. Varje kort är markerat med dag och vecka och varierar i tre olika motiv som signalerar de tre olika trimestrarna. Genom att innehållet skrapas fram upprätthålls ett moment av spänning då korten inte går att läsa på förhand och ingen av deltagarna kan förbereda sina svar. Tanken är också att det ska bli något ceremoniöst över aktiviteten. Dessutom ger det kontroll över vilken ordning informationen når användaren. Spelet levereras i en förpackning, vacker och diskret nog att lämnas framme för att tröskeln till användning ska hållas låg. Kortspelet kan erbjudas utan kostnad i samband med att första mötet med barnmorskan bokas.

Kortens baksidor består av tre olika motiv illustrerade i vattenfärger, ett för varje trimester. Motiven har följande tre teman: existens, tillväxt, och ankomst. Existens representerar det lite mystiska och abstrakta i att DNA molekyler från två individer vävs samman, att celler delas och att existens skapas i form av ett nytt liv. Det andra motivet, tillväxt, symboliserar den fas då barnet växer och utvecklas och det tredje, ankomst, symboliserar den ankomst av barnet som stundar.
En tänkbar utveckling vad gäller kortens grafiska utformning är att dess baksidor tillsammans skulle kunna utgöra en större bild och de spelade korten då kunna användas som ett slags pussel eller en vägghängd kalender som räknar ner dagarna till förlossningen. Kanske kan olika konstnärer få uppdraget att måla årets upplaga av TÄTATÄT.

Material

Målet är att hela spelet, utöver den lilla magnetiska detaljen på lådans lock (som också utgör en skrapa för korten), timglaset och pennorna efter användning ska vara enkelt att återvinna på rätt sätt genom att allt går att slänga i samma återvinningskärl och sorteringen för papp/papper. Spelplanens innanmäte ska tillverkas i återvunnen kartong som kläs med en väv gjord från pappersfibrer. Lådan som håller korten tillverkas på samma sätt och den del som delar upp korten i veckor består även den av papper.

Tack för din uppmärksamhet! //Peter Gröndahl

SÄG HEJ: j.peter.grondahl@gmail.com

Leave a Reply