CREDNE

Modulär kosmetisk armprotes och koncept på dragstrumpshylsa

Sammanfattning

Credne är en modulär kosmetisk armprotes med mål av att få användaren att vilja visa upp sin protes, känna sig bekväm och stolt över den. I samarbete med Teamolmed har värdefulla bidrag gjorts från både handledaren och studenten för att komma ett steg närmare till att förverkliga denna vision. Genom forskning, intervjuer och användartester har två viktiga insikter upptäckts. Förutom att användarna har ett behov av en protes som ser bra ut, så har de också ett lika stort behov av en hylsa som löser de problem som uppkommer med värme och kyla. Andra insikten är att eftersom vi som människor gillar att uttrycka oss visuellt genom olika kläder och accessoarer så kan man inte bara ha en enkel design och stil som passar alla, utan att det ska finnas en katalog/ samling som anpassar sig efter användarens estetiska behov. Konceptet bakom Credne besvarar dessa behov.

Konceptet kan beskrivas genom tre huvudpunkter. Konceptet är en katalog av kosmetiska armskal temat utefter olika intressen, konceptet är en modulär protes som tillåter användaren att byta ut dessa skal enkelt som en sko och slutligen är konceptet också en protes med en bekväm hylsa som andas och som ger en naturlig övergång samt belastning mellan arm och protes.

Examensarbetet har utförts i samarbete med företaget Teamolmed. Detta är ett företag som tillverkar proteser och ortoser, mer specifikt var detta ett samarbete med en specialklinik i Kungsbacka som specialiserar inom hand- och armproteser. Denna klinik tillämpar 3D-printers för att tillverka komponenter för deras proteser som de sedan laminerar med material som förstärker konstruktionen. En efterfråga som denna klinik hade är att utveckla fram flera armproteser som är mer estetiskt tilltalande genom att ta in nya synvinklar och idéer för att utveckla vidare på deras proteser. Studenten hade fått i uppgift att designa fram en lösning som tillgodoser företagets efterfråga där studenten utvecklar fram ett koncept på en modulär kosmetisk armprotes och en andningsbar hylsa utefter företagets och användarens behov genom forskning, användartester och intervjuer. Den nya protesen var designad till att passa och användas av en patient från Växjö från en fältstudie.

Projektet genomfördes enligt designprocessen och double diamond metoden, där arbetets struktur delades in i tre faser: Den analytiska, kreativa och presentation fasen. Metoder och vägledning från boken Design process och metod av Åsa Wikberg Nilsson användes för att uppnå ett framgångsrikt resultat och en väl genomförd process. Kommunikation mellan student och handledare från företaget hölls genom frekventa möten och kontakt genom mejl, i samband med kontakt med olika användartestare genom mejl. Ur denna kontakt hade studenten fått konstruktiv respons för vidare utveckling av idéer och koncept. Studier inom projektets ämne utfördes för att få en bredare och djupare förståelse inom ortopedteknik, användaren och marknaden. Studierna tillämpade information om Teamolmeds historik, kunskap, värderingar, affärsmål och företags identitet. Ytterligare studier gjordes genom undersökningar, intervjuer, fältstudier, observationsstudier och m.m. Detta gjordes med mål för att utveckla en djupare förståelse för användaren och för att säkerhetsställa en kvalitativ idégeneration senare under den kreativa fasen.

Metoder som brainwriting, brain drawing, prototyper, användartester och m.m. tillämpades. Alla ideer som skapades under denna fas sovrades sedan ner till en slutlig utvald ide för vidare utveckling. Under presentationsfasen hade studenten slutligen 3D modellerat upp en fungerande slutligprototyp och slutmodell på protes och hylsa som sedan testades genom ett slutlig användartest. Allt hade sedan sammanfattats i en slutlig presentation och rapport som sedan skickades in till handledare från Teamolmed och Mittuniversitetets examinatorer för bedömning där den sedan vidarebefordrades till universitetets databas. En utställning utfördes senare där studenten presenterade projektet inför allmänheten i samband med en pitch. Modellen presenterades sedan i ett monter med beskrivande posters under två dagar.

Intervjuer

Användartester

Skisser

Renderingar

Fysisk model

Samarbetspartner

Designer

Hej! Jag heter Gabriel, en industridesign student med en passion för skapande och ett sinne med galna idéer! Min resa började när jag var ett barn som älskade att leka med lego och som verkligen var nyfiken på världens underverk. Min barndom gav mig ett kreativt sinne och en nyfikenhet för allt om design. Som industridesign student kan jag bidra med en värdefull samling av information, innovativa produktidéer och lösningar, vilka innovativa produktidéer och lösningar, som jag sedan fysiskt eller digitalt kan visualisera. Jag kan sedan placera idéerna i realistiska miljöer och sammanhang för att ge kunden en bättre vision. Min förmåga att etablera tydlig kommunikation gör att jag kommer att kunna generera idéer och rapportera till min uppdragsgivare regelbundet under projektets gång. Min förmåga att analysera och se ur användarens perspektiv gör att slutprodukten blir väl anpassad till slutanvändarens behov och önskemål.

E-post: Gabriel.gallsanti@gmail.com

Instagram: gallsanti.design

Linkedin: www.linkedin.com/in/juan-gabriel-gallegos-santibanez-a61346205

Leave a Reply