
Den medvetna kocken
Examensarbete av Frida Carlberg.
Sammanfattning
I samarbete med Design House Stockholm har detta examensprojekt haft som mål att designa ett set med tre stycken ergonomiska, lågmiljöbelastade, hållbara och estetiskt tilltalande handhållna köksredskap.
Projektet riktar sig mot miljömedvetna konsumenter, men har även ambitionen att inspirera en bredare målgrupp till mer hållbara val. Syftet är att bidra till en mer ansvarsfull konsumtion genom att erbjuda ett kvalitativt alternativ som inte kompromissar mellan estetik, funktion och hållbarhet. Projektet eftersträvar att inte bara möta funktionella krav i köket, utan även att inspirera till långsiktigt hållbara val i vardagen.
Designprocessen
Med ambitionen att minska plastanvändning, överkonsumtion och avfall, har projektet drivits utifrån Double Diamond – metodiken med en tydlig process i tre faser – den analytiska fasen, den kreativa fasen och presentationsfasen. Arbetet har omfattat analyser, idéutveckling, prototyper, tester med mera. Genom en kombination av analytiska och kreativa metoder har resultatet formats med utgångspunkt i både användarbehov och hållbar design.
Analytiska fasen
Under projektets analytiska fas tillämpades en mångfald av metoder, däribland aktivitetsanalys, observationer, intervjuer, kravspecifikation, funktionsanalys, materialanalys, problemformulering, marknadsundersökning, prioriteringsmatris, identitetsanalys, och enkät. Dessa metoder möjliggjorde en omfattande kunskapsinhämtning, vilket la grunden för ett användarcentrerat slutkoncept.
Materialanalysen
Materialanalysen utgjorde en central del i projektet och möjliggjorde ett hållbarhetsperspektiv. Analysen omfattade både befintliga material på marknaden, samt mer experimentella och innovativa material utanför de nuvarande ramarna. Det gjordes i syfte att identifiera lösningar med låg miljöpåverkan och hög långsiktig hållbarhet.

Enkät
Enkäten fick 141 svar och möjliggjorde insamling av omfattande och strukturerad data, vilket bidrog till en generaliserbar förståelse för respondenternas attityder och preferenser. Resultatet gav värdefulla insikter kring föredragna material, prioriterade egenskaper hos köksredskap, samt olika användarpreferenser. Undersökningen bekräftade flera behov som tidigare identifierats, samt synliggjorde även nya behov och perspektiv som tidigare inte beaktats i samma utsträckning.

Kreativ fas
Under projektets kreativa fas tillämpades också ett flertal idegenererande metoder, såsom brainstorming, brainwriting, braindrawing, mindmapping och scamper. Utöver dessa genomfördes också ett stort antal användartester, vilket bidrog till en iterativ utvecklingsprocess med återkoppling och reflektioner från flertalet användare.


Användartester
Användartesterna genomfördes i sju olika omgångar, där samtliga redskap, det vill säga, stekspade, slev och visp, testades. Prototyperna tillverkades i lera och metall, samt 3D-printades. Testerna involverade en bred variation av användare med olika behov och förutsättningar, inklusive vardagsanvändare, professionella kockar vid Mittuniversitetets restaurang, samt personer med nedsatt handfunktion, såsom individer med reumatiska besvär och AS (Axial Spondylartrit). Användartesterna fungerade också som en evalueringsmetod, där ergonomiska aspekter naturligt kunde identifieras, analyseras och vidareutvecklas utifrån faktiskt användarfeedback.

Presentationsfas

Det slutgiltiga designkonceptet resulterade i Metta, som är en modulär lösning bestående av handtag som håller livet ut, i kombination med utbytbara redskapshuvuden. Redskapen är tillverkade i en kombination av rostfritt stål och bambu, och präglas av en lekfull skandinavisk design som ska sätta färg och liv till vardagen.

Metta är utrustad med flera innovativa funktioner i syfte att förenkla användarens vardag. Den modulära konstruktionen möjliggör ett mer hållbart förhållningssätt där endast redskapsdelen behöver diskas eller bytas. Handtaget är ergonomiskt och hållbart utformat att hålla livet ut. I det visuella utforskandet har även en alternativ version tagits fram där “redskapshuvudena” som i grundkonceptet är utformade i trä, istället är tillverkade i rostfritt stål. Detta erbjuder ett enhetligt uttryck samt möter behov från användare och marknader som föredrar rostfritt stål av funktionella eller underhållsrelaterade skäl.

Slutkonceptets handtag är försedd med en urgröpning på undersidan, designad för att förhindra att redskapet glider ner när det vilar mot kanten på en stekpanna eller kastrull. Detta funktionella inslag baserades på behov och beteenden som identifierats under aktivitetsanalysen och observationerna.

Slevens elliptiska mönster fungerar också som en integrerad måttsats, där markeringar tydligt visar en tesked respektive en matsked. Dess plattare avslutning underlättar skrapning av kokkärlets botten och kanter. Stekspaden är tunnare längs kanterna för att förbättra åtkomligheten samt möjliggöra enkelt lyft av maten. De strategiskt placerade hålen främjar fettavrinning och skapar en visuell och funktionell koppling till slevens måttsättning.

Sammanfattningsvis är Metta inte bara ett hållbart redskap. Det är en lojal vän för livet som mättar med omtanke, minskar plastavfallet och gör skillnad för både människa och miljö.

Tack!

Lite om mig!
Jag är en glad och nyfiken 22-årig tjej från Värmdö, numera bosatt i Sundsvall, där jag avslutar min utbildning inom Industridesign på Mittuniversitetet. Inredning och hållbarhet är stora passioner för mig! Jag dessutom är certifierad inredningskonsult. Köksprodukter och husgeråd ligger mig extra varmt om hjärtat men all design som skapar närvaro tilltalar mig. Sport är också ett stort intresse, med fotboll som jag spelat hela livet och nu även längdskidåkning som jag har hittat glädjen i. Jag drivs av att skapa hållbara och genomtänkta produkter som gör skillnad, får människor att stanna upp, vara närvarande och uppskatta vardagens små, vackra detaljer.