Mirage

Sammanfattning

Mirage – ett koncept för väntrum

Väntrummet framstår som en plats där tiden står stilla, och är ofta förenat med oro och stress hos många. Mitt varumärke Mirage strävar efter att förändra detta. Projektet förenar det analoga och det digitala genom att använda sig av AR-teknik för att ge liv åt konsten. Det specifika konceptet jag kallar för “skog” skapades med avsikt att återskapa den sinnesfrid och återhämtning som många upplever i skogen. Genom att skanna QR-koden kan du få en upplevelse av en skog som framträder framför dina ögon.

Mitt koncept för väntrummet strävar efter att stimulera fler sinnen än bara synen. Därför är AR-konsten ljudsatt och bäst upplevd med hjälp av hörlurar. Den medföljande träbiten kan du hålla i handen och njuta av dess doft.

Kreativ brief

Offentliga väntrum är en plats där många upplever oro och stress, där kan design spela en stor roll och vara med och påverka. Jag valde att ge mig själv uppdraget att skapa designprodukter som kan främja psykiskt välmående hos besökarna i väntrumsmiljöer. I min undersökande del undersökte jag den befintliga konsten i väntrum utifrån färg, form och motiv. Forskningen visar att vi människor blir lugna av naturmotiv, och därför valde jag att ta in skogen i mitt projekt. En annan aspekt av väntrum är tiden som passerar när vi sitter där, och att det är rätt tråkigt att sitta på en stol och bara vänta. Därför vill jag även att mitt projekt ska fånga besökaren, låta den träda in i en annan värld, och kunna interagera med konstverket på väggen. Det var så idén om att använda mig av AR-teknik kom till.


Design lösning

Designlösningen består av ett kit med allt man behöver för att starta igång AR-konceptet skog. Det är en förpackning som innehåller en tavla, en skylt, en instruktionskarta och en doft- och känselbit, som i detta fall är en slipad träbit impregnerad i essentiell olja från skogen.

Film som förklarar hur AR-projektet fungerar.

Förpackningen har samma mönster som tavlan.
Förpackningen ska föra tankarna till det enkla och vackra i naturen. Och är därför tryckt på oblekt kartong, utan färger.
Mönstret på förpackningen kommer från den sekvens som spelas upp när man skannat qr-koden, dvs den bild av skogen som träder fram.
Skogen framträder när man har skannat qr-koden och för mobilen framför tavlan.
Det som behövs för att kunna se skogen och njuta av konstverket till fullo är en mobiltelefon som kan skanna en qr-kod.

Hemsidan håller samma enkelhet som resten av projektet. När muspekaren förs över objekten på sidan så färgläggs delarna.

Camilla Rönnberg Karlsson

Jag heter Camilla Rönnberg Karlsson, och det ni precis har tittat på är delar ur mitt examensarbete. Ett projekt där jag fick blanda det analoga med det digitala, konsten med designen, precis som jag gillar att göra.

Kontakt:
camilla.karlsson@live.se
072 2007 441

Leave a Reply