Meltpoint Festival

Sammanfattning

Välkommen till Meltpoint Festival! En elektronisk musikfestival som fokuserar på att inspirera och engagera publiken för en mer hållbar framtid. Festivalen inkluderar workshops i samarbete med erkända miljöorganisationer med huvudsyftet att öka medvetenheten kring glaciärernas nedsmältning och dess påverkan på klimatet. En central del av festivalen är de visuella presentationerna som belyser glaciärernas minskade massbalans över tid från 1970 till 2100, då det förutsägs att de kommer vara helt smälta. Dessa visualiseringar kompletteras av motion design videor som framförs under festivalens musikframträdanden, vilket bidrar till en dynamisk och sammanhängande upplevelse för festivalbesökarna. Festivalen syftar till att påverka människors attityder och beteenden genom en unik kombination av musik, konst och miljömedvetenhet.

Lyssna gärna på spellistan medans du kollar igenom arbetet!

Kreativ brief

Skapa en visuell identitet för en elektronisk musikfestival som med hjälp av visualiseringar med visuell form i fokus, bidrar till ökad förståelse av glaciärers minskade massbalans.


Design lösning

Meltpoint Festival är en visuell upplevelse i sig själv. För att förmedla budskapet om glaciärers nedsmältning och hållbarhet har jag skapat en unik designlösning som kombinerar grafiska element och motion design med koppling till den elektroniska musiken.

Festivalens färgschema är begränsat till enbart svart och vitt för att symbolisera kontrasten mellan isen och nedsmältningen. Det vita representerar isen och glaciärerna, medan det svarta symboliserar nedsmältningen och mörkret som följer en värld utan glaciärer. Denna enkla men kraftfulla färgpalett förstärker budskapet om hållbarhet och behovet av att agera.

En central del av designlösningen är visualiseringarna av glaciärernas minskade massbalans över tid. Svarta rektanglar bildar ett dynamiskt mönster som symboliserar glaciärernas nedsmältning och förändring över årtionden. Det är en stark påminnelse om den pågående förändringen och behovet av att agera. Dessa visualiseringar, går sedan att göra motion design videos av, dessa skapar en stark koppling mellan musiken och glaciärernas nedsmältning, vilket ger festivalbesökarna en djupare förståelse för och upplevelse av budskapet.

Sammanfattningsvis är designlösningen för Meltpoint Festival både estetiskt tilltalande och funktionell. Genom att använda en begränsad färgpalett, noggrant utvalda typsnitt och genomtänkta visualiseringar skapas en stark visuell identitet för festivalen och förmedlar dess budskap om hållbarhet och glaciärers nedsmältning på ett kraftfullt sätt.

Meltpoint Festival är inte bunden till en specifik plats utan anordnas i olika storstäder runt om i världen. Detta år har festivalen valt att hållas Slakthusområdet i Stockholm.

Slakthusområdet är en del av Stockholms stad som genomgår en omvandling till ett hållbart och klimatsmart område. Festivalen tar aktivt del i den hållbara utvecklingen genom att välja detta område som festivalplats och stödjer därmed stadens vision om att skapa miljövänliga och resurseffektiva områden.

En annan fördel med Slakthusområdet är dess närhet till kollektivtrafiksystemet i Stockholm. Genom att vara väl ansluten till kollektivtrafiken gör festivalen det enkelt för besökare att resa till och från festivalen utan att behöva använda bil. Detta minskar festivalens koldioxidutsläpp och minskar dess påverkan på miljön.

Festivalen drar också nytta av att använda Slakthusområdet som redan har en befintlig infrastruktur och byggnader. Genom att återanvända och återbruka befintliga resurser minskar festivalen behovet av ny markanvändning och resursslöseri.


Tobias Thorell

Hej, jag heter Tobias Thorell och kommer från Stockholm. Min utbildning på Mittuniversitetet har gett mig en bred kunskap inom alla delar av Grafisk Design. Men mina styrkor ligger i Typografi och Visuella Identiteter.

Om du vill veta mer om mig och mina projekt, besök gärna min portfolio på tobiasthorell.com

Annars kan du kontakta mig på thorellens@gmail.com

Leave a Reply