mini2mini

Bakgrund

I Sverige ses inte en vanlig förkylning som något allvarligt, det samma gäller magsjuka och andra lättare infektioner. Man tänker kanske “Äsch, det är bara en vanlig förkylning!” Men i andra delar av världen dör 18 000 barn under 5 år varje dag av förkylningar, magsjukor och mindre infektioner på grund av att de är undernärda och inte har tillgång till mat och sjukvård. Det är 750 barn varje timme som dör i onödan.

Hjälporganisationen mini2mini räddar barn i Centralafrika från att svälta genom att sälja barnprodukter till barn i Sverige.

Problemet

Unicef publicerar varje år en rapport om barnadödligheten i världen. Det är den rapporten och en kortare rapport med statistik jag utgått ifrån och fått min inspiration till arbetet från. Det är ett antal länder i Centralafrika som har den högsta barnadödligheten. Min organisation arbetar i de länder där 12% eller mer av barnen dör innan de fyllt 5 år, i vissa länder är siffran ända uppe i 18%. Samma siffra i Sverige är 3%.  Jag valde helt enkelt att fokusera min hjälp där det kändes mest akut. Mali, Nigeria, Somalia och Sierra Leone är exempel på dessa länder. Barn ska inte dö av undernäring.

Problemaffischen visar hur man genom att köpa en body hjälper 10 barn i Afrika.

Problemaffischen visar hur man genom att köpa en body hjälper tio barn i Afrika.

Målgrupp och marknad

Eftersom hjälporganisationen ska få in sina pengar genom att sälja saker på en kommersiell marknad började jag fundera på köpstarka målgrupper och vem som skulle vilja hjälpa barn. Nyblivna föräldrar fick det bli, med en egen liten nyfödd bäbis och föräldrainstinkter på topp kändes det som en bra målgrupp att rikta in sig på.

För att få in pengar till hjälporganisationen måste produkterna vara lite dyrare än de produkter vanliga klädkedjor säljer och jag har därför valt att positionera mini2mini mot en lite exklusivare marknad. Produkterna kommer att säljas i egna butiker, på webb och i finare gallerior i storstäder.

mini2mini-butik

Såhär kan det se ut i en mini2mini-butik.

Giftfria produkter

De produkter som mini2mini säljer är babyprodukter, ekologiska produkter, tillverkade i Sverige, fria från giftiga ämnen, plaster och kemiska substanser. Produkterna är indelade i tre kategorier; “äta & dricka”, “leka & vara” samt “kläder & skor”. I dagsläget finns det en stor mängd giftiga ämnen i barnkläder och skor. Greenpeace publicerade nyligen en rapport om detta och det var väldigt många giftiga eller okända ämnen i kläder och skor, även från stora välkända märken som Adidas och Gap! Detsamma gäller plastnappflaskor. I ett stort test av 277 olika plastnappflaskor kom det fram att 37 giftiga, cancerframkallande eller helt okända ämnen överförs till vällingen eller mjölken när flaskorna värms.

Produkterna

Med nappflaskstestet i tanke kom jag fram till min första produkt: Glasnappflaskan. Den är fri från gifter, tillverkad i hållbart glas borosilikatglas med gradering på baksidan.

Nappflaska

Glasnappflaska som tål både värme, kyla och fall från höjd.

Nästa två produkter är kopplade till Greenpeace-rapporten: en babybody och ett par sockar. Båda ska vara i ekologisk bomull och tillverkade i Sverige, precis som alla textilprodukter mini2mini kommer att sälja.

Sockar

Sockarna valde jag att förpacka på ett lite lyxigare sätt i egen låda.

Body

Body med hängtags som kan hänga på galge i butik.

Min sista produkt är kopplad till det tredje området i Mini2Minis verksamhet: Leken. Det är ett pussel tillverkat i svenskt trä.

Pusselförpackning

Pusselförpackning med illustration av motivet på pusslet.

Andra produkter i sortimentet är till exempel nappar, fler klädesplagg, barnserviser och gosedjur. Grunden i mini2minis produkter är att de måste vara bra. Bra kvalitet, bra för miljön, bra för barnen. Det blir dubbelmoral om man säljer produkter för att rädda barn i Afrika, men produkterna skadar barnen i Sverige eller miljön i stort. Att ha bra produkter känns självklart i och med det hållbarhetsfokus som finns idag och ger även ett extra mervärde till varumärket.

Förpackningarna

Förpackningarna är genomgående vita med gula illustrationer.

Förpackningarna

Förpackningarna är enkla och med en ren design. Vit botten och sparsmakad typografi för att passa i ett exklusivare segment, men med lekfulla illustrationer för att visa att det är barnprodukter och få in lite glädje i produkterna. Att illustrationerna just är gula är för att det är en varm och glad färg som syns på håll, den symboliserar glädje och solsken. Det är dessutom en könsneutral färg som passar alla.

Insidan av förpackningarna bjuder på en överraskning med det flerfärgade mönstret. 2:ornat i mönstret kopplas ihop med loggan och grunden i hela arbetet; 2, to, att ge till någon.

Pusselförpackning

Insidan på pusselförpackningen visar mönstret av tvåor.

Hur ser hjälpen ut?

Det finns redan ett flertal andra hjälporganisationer som hjälper barn, Unicef, Rädda Barnen, SOS Barnbyar och Röda Korset för att nämna några. Medan de hjälper barn över hela jordklotet, i krigsdrabbade områden, vid naturkatastrofer, sjukdomsepidemier och svält så fokuserar mini2mini all sin hjälp på ett problem i ett område. Undernäring i länder där barnadödligheten är över 12%.

Hjälparbetet är uppdelat i två delar; dels direkt akuthjälp med näring och sjukvård direkt på plats för att snabbt rädda liv. Majsgröt, näringsersättning, saltsocker-lösningar och jordnötssmör i portionsförpackningar som ger snabb energi kan vara exempel på mat. Men hjälpen går till ett viktigare långsiktigt arbete också för att kunna förbättra läget, och det är utbildning. Då jag tror att det enda som på lång sikt fungerar är att utbilda familjerna i Centralafrika i självhushållning och enklare sjukvård. Vi i Sverige ser på utbildning som något självklart, något vi tar för givet, men så är det inte på alla ställen. Ännu. Och att låta en mini hjälpa en annan mini är mitt sätt att hitta en lösning till problemet.

Kontaktuppgifter

Sara Petersson
+46 (0)73 240 62 63
www.sarapetersson.se
hej@sarapetersson.se