ABOL

Det är lätt att tro att ordet slav är något som tillhör historieböckerna. Kanske läste du på gymnasiet om den transatlantiska slavhandel på 1800-talet. Om inte, kanske du ändå har sett filmen 12 Years a Slave. En gripande film som får många av oss att reflektera kring hur mycket som har hänt på 200 år. Det är obegripligt att människan en gång i tiden handlade med människor på samma sätt som vi handlade med boskap. Vi ryser till för ett ögonblick, trycker oss till personen bredvid och tackar för att vi lever i dagens samhälle.

Världen över blir dagligen tusentals människor berövade sin frihet och utnyttjas av slavhandlare som gör allt för att tjäna pengar på dem. Trots att slaveri idag är förbjudet i samtliga av världens länder beräknas slavhandeln vara samtidiens näst snabbast växande kriminella verksamhet efter droghandeln. Den innefattar 30 miljoner slavar, fler än någonsin tidigare i modern historia.

Bangladesh klädexport har vuxit stadigt de senaste 30 åren och står idag för 78 procent av landets totala export, vilket gör Bangladesh till det land som beräknas vara mest beroende av sin klädindustrin – 3.6 miljoner människor anställda på över 5 000 fabriker. Klädindustrin karaktäriseras av komplexa produktionskedjor och det är få företag som har full koll på sin kedja och som vet exakt vem som har producerat deras kläder. Denna bristfälliga transparens gör det svårt att upptäcka slaveri och flera företag riskerar att vara en del av slavhandeln.

Trots omfattande resurser av såväl gas som kol är Bangladesh ett av världens mest fattiga och tätbefolkade länder — samtidigt ingår landet bland de tio länder som står för 76 procent av alla världens slavar. Bangladesh lagar för att skydda landets arbetare är långt ifrån kompletta och det finns flera dokumenterade fall där den lokala polisen mutas av fabrikscheferna, trots vetenskapen om att slavar hålls till fånga. Slavar i textilindustrin levar under total misär och är maktlösa att göra någonting åt den — så länge de inte får hjälp.

Logotype_abol-01

ABOL är ett klädmärke som genom lokala fabriker i Bangladesh anställer före detta slavarbetare,
för att som fria människor under humana arbetsvillkor, tillverka högkvalitativa kläder till medvetna konsumenter i Europa.

(Bilderna är pixlade på grund av upphovsskydd).

VictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning2_framsida copy
VictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning2_framsida2VictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning2_baksida copyVictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning2_framsida3VictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning2_framsida4
VictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning1_framsidaVictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning1_baksida2 copyVictorLahall_GDK11_ABOL_Förpackning1_baksida3

 

Kontakt

Victor Lahall
070-418 71 90
hello@victorlahall.com
www.victorlahall.com