Klar.

 

“En kultursatsning är ett motiverat försök att främja och förstärka ett specifierat segment inom kulturen.”

Så inleder jag min undersökande rapport som ligger till förgrund för det här projektet. Men hur gör man för att översätta den snustorra formuleringen till något som inte bara är roligt att jobba med, men även är ett väl genomarbetat koncept och som skulle fungera i realiteten.

Jag valde precis som många andra att gå till mig själv, mina erfarenheter och kunnande för att hitta något som passade mig som grafisk formgivare och som ändå skulle främja Sundsvall som kulturstad.

Om barn är intresserade av sport så finns det vägar att gå, är barn intresserade av musik så finns det vägar att gå, men är barn intresserade av att teckna så är vägen blockerad.

Klar är en skola som bedriver helgundervisning för barn i åldern 8-12 där lärarna är lokala illustratörer och konstnärer. Vi finns finns för att yngre barn med ett intresse för bild och konst inte ska få möjligheten att tidigt i livet utveckla sin kreativa sida. Bildundervisningen i grundskolorna är idag tyvärr undermålig och det saknas både kommunala såväl som privata satsningar på dessa barn.

För att skolan ska kunna vara gratis och öppen för alla som vill driver man även en butik för konstnärsmaterial och samtidigt som man säljer en bred mängd olika varumärken så har man även ett eget sortiment av produkter där vinstmarginalen går till att finansiera de kostnader som skolan drar på sig. Det är också tack vare butiken som man får tillgång till lärare eftersom dessa får sälja sina verk som prints i butiken.

Om man inte får utrymme att utveckla sina intressen tidigt i livet så finns risken för att intresset dör ut helt, och det har vi inte råd att låta hända om vi vill se en fortsatt positiv utveckling av svensk konst.

 

helhet

grafitpennor

block

pennvaska

suddgummi

För att se mer av mig eller för att komma i kontakt, besök www.niklassjostrom.se