Björka

Mitt examensprojekt tog fart i och med att jag valde att utgå ifrån FN:s globala mål nummer 6 – som handlar om att alla människor ska kunna ha tillgång till rent vatten. Utifrån det målet och enligt UNICEF:s siffror, att idag så saknar 663 miljoner människor tillgång till rent vatten.

Efter det allra först veckorna av examensprojektet, bestämde jag mig för att fokusera på att sälja produkter, här i Sverige för att kunna generera så pass mycket pengar som möjligt till människor utan tillgång till rent vatten.

IMG_4100-ny

Jag fann något intressant kring den svenska naturen, att det finns ätbart i naturen som vi inte nyttjar. Så jag kom och tänka på ett av Sveriges vanligaste träd, björken. Tidigt på våren kan man tappa ur sav från björkar, vilket jag fann fascinerande.  Efter grävande i både bibliotek och på nätet fann jag olika dryckesrecept, som man kunde tillverka på egen hand genom att använda sig av björkens löv och bark. Men framförallt så fastnade jag för alla hälsobringande fördelar med dem.

IMG_4090-ny

Mitt examensprojekt fick namnet Björka, då affärsidén bygger på att sälja hälsosamma och naturliga drycker endast gjord på olika björkars löv, sav och bark.

Produkterna består av björkte, som är gjord på löv från en fjällbjörk. Den är maxad med en hög halt av C-vitamin och passar perfekt att dricka kall under en varm sommardag. Sedan har vi björkvatten, som består av sav från en glasbjörk och dricka sav,  är en gammal svensk tradition och användes som folkmedicin, som sades hjälpa mot olika sjukdomar. Slutligen björkshot, som är baserad på dvärgbjörkens bark och är fylld med näring och passar riktigt bra för återhämtning efter ett träningspass.

IMG_4114-mellan

Verksamheten Björka skänker för varje såld dryck, 20 kronor till den globala organisationen Wateraid, jobbar konkret, för att kunna förbättra vattentillgången, i det fattigaste delarna av världen.

IMG_4163-ny

birch-trunk-208817_960_720

För att marknadsföra Björka som varumärke, är tanken att genomföra en gerilla-kampanj, genom att sätta upp affischer på björkar runt om i en central stad. Med kampanjen vill Björka, upplysa hur viktigt det är med återhämtning efter träning, då man exempelvis kan använda sig av björkshoten för att återställa balansen i kroppen.

bjorka-i-graset-ny

Så, vill du dricka naturliga och hälsosamma drycker, samtidigt som du hjälper människor att få tillgång till rent vatten, då ska du välja Björkas drycksortiment!