PROJECT 360

Över tolv miljoner ton plast hamnar i havet varje år och är orsaken till att tusentals marina djur dör eller skadas. Det beräknas dessutom finnas mer plast i havet än vad det finns fisk år 2050. Storskaliga försök till att rensa haven på plast har dock visat sig vara varken kostandseffektiva eller genomförbara. Det innebär istället att plast i första hand måste förhindras från att nå haven genom bättre skräphantering, återanvändning och återvinning samt genom att byta plasten mot andra material.

IMG_2732  IMG_2654IMG_2691  IMG_2744

Mitt koncept grundar sig i FNs utvecklingsmål nummer 14 – att bevara och nyttja haven på ett hållbart sätt. Jag har därför startat surforganisationen Project 360 – ett initiativ som ökar samhällsengagemanget med avsikt att ändra på människors beteende kring nedskräpning. Organisationens motto ”give nature a break” syftar till att vi måste ge naturen en chans att återhämta sig från människans avtryck. Project 360 kommer därför att skapa fler återvinningsstationer vid platser som oftast drabbas av nedskräpning, anordna städdagar av vattendrag och kustområden samt upplysa om tiden det tar för naturen att bryta ner skräp.

beashsurfer2mockup1

För att locka så många deltagare som möjligt kommer städdagarna att arrangeras som roliga event med levande musik, gratis surflektioner och strandlekar. På hemsidan www.360.org erbjuds vidare praktiska och roliga tips på vad man kan göra med till exempel plastpåsar och sopsäckar som man hittat i naturen. Tanken är att få fler människor att plocka upp skräp – att få dem att tycka att det är roligt och att få dem att känna att deras insats gör skillnad.

IMG_2891IMG_2927

Project 360 strävar efter att byta ut plastbaserade produkter mot klimatsmarta produkter gjorda i miljövänliga material. I organisationens produktsortiment finns för nuvarande en vattenflaska, ett surfvax, en vaxkam och armband i olika utföranden. Vattenflaskan är gjord i återvunnet rostfritt stål, kan återanvändas hela livet och håller den kalla drycken kall och den varma drycken varm i flera timmar. Surfvaxet är gjord på kokosolja, bivax och kåda och paketeras i en skyddande ask gjord på återvunnet pappet. Vaxkamen är gjord i återvunnet trä och har en ergonomisk design med tre praktiska sidor som underlättar vid användning. Armbanden är gjorda i återvunnen bomull och fungerar som en symbol för att man stödjer organisationen och en mer plastfri värld.

IMG_2993

Denna insts är ett steg i rätt riktning för rädda jordens hav och motverka att djur, natur och även vi människor tar skada.