Jag har alltid fascinerats och inspirerats av framtidens design och förpackningslösningar. År 2017 är växthusgasutsläppen dubbelt så höga som för 25 år sedan. Samtidigt som att vi förbränner ungefär 4,5 miljoner ton sopor slängs det 2,5 miljoner ton mat varje år i Sverige. Det är extremt mycket.
I en undersökning jag gjorde kom jag fram till att det finns en obalans i förhållandet mellan en förpackning, dess innehåll och den faktiska användningstiden. För varför tar det 500 år för en plastförpackning att förmultna i naturen när innehållet blir dåligt efter några veckor? En förpackning som man kanske dessutom bara använder i 10 minuter…
Och det var här mitt examensprojekt började.
Målet med mitt examensprojekt var att göra engångsförpackningar som har samma korta livslängd som sitt innehåll. Tänk vad bra om det fanns förpackningar som bara kunde försvinna när produkten är uppäten? Eller tänk om man kunde äta upp både produkten och förpackningen? Jag skapade varumärket Symbio som säljer take-away produkter med en twist. Alla Symbios förpackningar går att äta eller komposteras.
Sätt ett sugrör rakt igenom juiceförpackningen och släng den sedan i naturen när du druckit klart – då förmultnar den på under två veckor tillsammans med blomfrön som gror på platsen. Ät upp citronsomslaget tillsammans med din skagensmörgås? Eller varför inte äta din salladsförpackning och bidra till mindre matsvinn och samtidigt få i dig viktiga vitaminer och mineraler.
Tänk att man köper en juice & en smörgås på en bensinmack efter e4:an och har liksom inget skräp att spara eller behöva slänga efteråt. Det är bara att äta upp papperet och kasta ut juiceförpackningen i vägdiket så börjar det gro efter ett tag.
Mitt projekt kanske inte löser all användning av engångsplaster eller matsvinn i världen. Men det är iallafall ett första steg mot en lite mer hållbar framtid för att nå FN’s hållbarhetsmål nummer 13, vidta omedelbara åtgärder för att bekämpa klimatförändringen och dess konsekvenser.