Växtriket

Här i väst hör det till normen att äta mycket kött ofta, vilket har lett till att köttindustrin är gigantisk. Den typen av köttindustri är inte hållbar för vår miljö, då köttproduktion kräver större landyta och släpper ut mer växthusgaser än vegetariska alternativ. Därför behöver alltså människor i allt större utsträckning äta vegetariskt.

Det här blev utgångspunkten i mitt examensprojekt, och jag arbetade med FNs andra globala mål som handlar om att utrota hunger och att förbättra människors matvanor.

Barnens gröna_fikon

Jag gjorde en undersökning, och den visade att många av de tillfrågade hade ett intresse av att äta vegetarisk mat, men att flera av dem tyckte att det är svårt att hitta bra och enkla recept, som inte är pretentiösa.

Målet med mitt projekt var alltså att göra det enklare för människor att äta vegetariskt, och därför skapade jag märket Växtriket, som är en helt vegetarisk matleveransservice. Lådorna finns i två versioner; grön gourmet och barnens gröna. Båda lådorna kan beställas från hemsidan, och skickas sedan ut en gång i veckan.

Grön gourmet_recept

Lådorna innehåller fräscha råvaror till fyra middagar för två personer, samt ett häfte med alla recept. Recepten innehåller inga köttsubstitut, för att visa att vegetarisk mat är precis som vilken annan mat som helst, och inga konstigheter.

Barnens gröna

Barnens gröna vill hjälpa barn att redan i tidig ålder tycka om grönsaker och vegetarisk mat. På så sätt skulle barn tidigt kunna bli intresserade av bra mat och kunna börja med bra matvanor på ett enkelt sätt. Lådorna kommer även att innehålla hälsosamma mellanmål som torkad frukt och nötter.

Utställning_grönsaker_clip

Jag valde att dekorera Barnens gröna med handritade illustrationer i akvarell av diverse grönsaker och frukter. Under varje illustration står även grönsaken eller fruktens namn, inspirerat av gamla skolplanscher.

Grön Gourmet

Grön gourmet har ett fokus mot vuxna som tycker om att äta god, vettig mat. I dessa lådor kommer det också att följa med två halvflaskor ekologiskt biodynamiskt vin, goda olivoljor och liknande produkter för att komplimentera recepten.

Grön gourmet_2

Grön gourmet har dekorerats av typografiska illustrationer inspirerat från innehållet i varje låda. Illustrationerna är i olika gröna nyanser, och har några inslag av gult, orange och brunt.

Växtriket

Så genom att förenkla för människor att äta vegetariskt oftare skulle mitt projekt kunna hjälpa till att förbättra människors matvanor och bidra till FNs andra hållbarhetsmål.