90% av allt Vi konsumerar importeras via fartyg eller flyg till Sverige.
Det är vår miljö, vårt naturliv och framförallt vår framtid som får betala det högre priset av bland annat utsläppen i våra världshav. Att importera exotisk frukt är inte bara negativt ur klimatsynpunkt av de långa transporterna, På plantagen används många gånger giftiga jordbrukskemikalier som förgiftar grundvattnet, utarmar jorden och gör arbetarna sjuka.
Så varför tar vi inte bara och minskar på avståndet mellan konsument och produkt? Varför tar vi inte bara och minskar på utsläppen?
Projektet heter svensk frukt, och ger utrymme för ett svenskt alternativ för den exotiska fruktmarknaden. Det går att odla exotisk frukt i Sverige, det borde odlas exotisk frukt i Sverige, och vi borde alla handla exotisk frukt från Sverige.
Projektet handlar om att erbjuda konsumenter exotisk frukt men genom att reducera frakten så mycket det går i processen. Detta genom tropikväxthus i Sverige, med miljövänliga energiresurser från vind- och vattenkraftverk, solpaneler och spillenergi från t.ex. serverhallar, skapas en miljö som frukter trivs, frodas och skördas i för att sedan säljas via torghandel.
För att inte slänga något av det som odlas, kommer de frukter som blir skadade eller inte säljs på torghandeln att användas till gräddglass, sorbet och fruktsallad. Förpackningarna är engångsförpackningar, för att kunna ätas direkt på plats av kunden, och det medföljer även en tillhörande sked med logotypen på.
När kunden köper frukten kan den paketeras i tryckt silkespapper, och sedan bäras hem i en mindre nätkasse eller i vår tygkasse. För transport till och från torgmarknaden finns även ett frukttråg, tillverkat i SCAs arcwisewell. Tråget är även stapelbart. Övriga materialval är trä, kartong och griffelfärg.
Det här är mitt bidrag till att uppnå FN’s 12e hållbarhetsmål till en hållbar konsumtion och produktion.
Caroline Lindgren
e.carolinelindgren@gmail.com