EKO PAK

Varför är ekologiska livsmedelsprodukter förpackade i plast, till exempel paprikor? Större delen av de ekologiska matvaror som säljs i butik idag är förpackade i plast, vilket motsätter sig den ekologiska märkningen. För hur ekologisk och miljövänlig är egentligen en plastförpackning?

Jag heter Felicia Wikman och jag har i mitt examensarbete lagt fokus på att minska på plastanvändningen inom ekologiska livsmedelsprodukter. Arbetet har grundat sig i FN:s hållbarhetsmål nummer 12 – att främja hållbara konsumtions- och produktionsmönster – men även i min enkätundersökning som visade att 95% av de tillfrågade köper plastförpackningar minst en gång i veckan. Det är en hel del plast som konsumeras varje vecka. Detta la grund för varumärket Eko Pak – ett företag som förpackar ekologiska livsmedel på ett mer miljövänligt och hållbart sätt. 

Förutom hållbarhet i fokus så är det tänkt att förpackningarna ska vara så funktionella och användarvänliga som möjligt. Iallafall till en början – för att få de som ännu inte köper ekologiska livsmedelsprodukter att hitta ett intresse i Eko Paks förpackningar. Därför har jag när det gäller ostförpackningen lagt till en ostbricka för att göra det enkelt att bara ställa fram på frukostbordet. För att hindra osten från att torka ut i kartongen är det tänkt att det ska vara biobaserad polyeten av sockerrör på insidan. Och när det gäller pastan så har jag infört ett mått så att man enkelt kan få ut en portion för att minska på matsvinnet.


Eko Paks mål att minska på antalet plastförpackningar inom livsmedel. För det är mer logiskt att förpacka eko-logiskt, eller hur?


Felicia Wikman
felicia.wikman@gmail.com