KRISTIAN LAFTA

Visste Ni att de kläder vi har på oss är fjärde största källan till växthusutsläpp i Sverige?

Kläder har blivit en slit och släng vara pågrund av dålig kvalitet som följd av pressade priser.

I en undersökning jag gjorde där jag lät flera personer fylla i en enkät om slit och släng i hushållet så svarade majoriteten att det var just kläder som de slet och slänga mest hemma.

Det var detta som fick mig vilja hitta en lösning till detta problem.

Det visade sig vi hellre slänger ett trasigt plagg än att laga det då det är så billigt att köpa nytt.

Men anledningen att plagget gått sönder i första hand beror sannolikt på just det låga priset som går hand i hand med låg kvalitet.

En annan faktor att vi slänger mycket kläder är dagens fast fashion. Fast fashion gör att nyligen köpa kläder känns efter nån enstaka säsong utdaterade och tråkiga så vi vill inte använda de längre och slänger dem.

De kläder vi har på oss idag tillverkas ofta utomlands och transporteras lång väg för att nå våra garderober.

Ett bra sätt att minska utsläpp är att köpa kläder med låg klimatpåverkan och sedan använda dom länge. Därför har jag valt FN mål 12: Garantera hållbara konsumtions- och produktionsmönster.

Min affärsidé är att kombinera miljövänliga material med hög hållbarhet och tidlös design i ett klädvarumärke som har hela sin tillverkning i Sverige.

Ullen vi använder är från djur uppföda på ekologiska betesmarker, och tygerna kommer från växter odlade på ekologiska åkermarker. Även knappar, dragkedjor och färgämnen kommer från lokala råvaror i Sverige.

Genom att låta kläderna tillverkas i Sverige minskar vi utsläppen som är kopplade till frakter, vi får det enklare att genomföra kvalitetskontroller i fabriker men även säkerställa bra anställningsvillkor och arbetsmiljö för de anställda.

Risken för korruption och vanvård av djuren kommer även minimiseras.

Detta kommer även gynna den Svenska arbetsmarknaden genom att vi höjer efterfrågan på Svenska råvaror och arbetskraft.

Vi kommer ha fem olika kollektioner, två från djurriket, Alpacka och Får, två från växtriket, Lin och Hampa och en som består av Återvunna fibrer.

Designen på kläderna är stilren, avskalad och i klassiska snitt som inte går ur tiden och gör att kläder alltid känns stilliga oavsett vad rådande modet och trend är.

Dessa tre faktorer, Miljövänligt material, Hög hållbarhet och tidlös design är svåra att hittade samlade i ett varumärke på dagens marknad, speciellt om du vill ha kläderna närproducerade.