/timme

Snart tar jag examen. Snart ska jag börja jobba och snart möter jag en arbetsmarknad, där situationen för timanställda beskrivs som orimlig.

Idag befinner sig hälften av alla världens arbetstagare i otrygga anställningar. I Sverige är unga absolut överrepresenterad i kategorin. De både duschar och sover med sina mobiltelefoner, livrädda för att missa ett samtal som ger bara några timmars jobb. För vad händer om du missar att din arbetsgivare har ringt?

Enligt FN:s åttonde globala hållbarhetsmål ska en trygg och säker arbetsmiljö främjas för ALLA som arbetar och deras rättigheter ska skyddas.

Men, i Sverige finns det inget fackförbund som direkt riktar sig till den anställningsform som är mest utsatt gällande trygghet och rättigheter.Därför startade jag fackförbundet TIMME, timvikariernas fackförbund, med missionen att skapa trygghet och förståelse för den flexibla anställningsform som ett timvikariat innebär. Ett fackförbund som informerar om och lyfter de unika förutsättningar och rättigheter en timanställd har.

Så, snart möter jag en arbetsmarknad, där timvikarien aldrig behöver känna skam, stress eller oro för ett missat samtal.

/Sandra Sohlman