Nästa generations reglage för ledstaplare och låglyftare

Ett exjobb av Johan Elmdahl i samarbete med Toyota Material Handling

Uppdrag

Toyota har använt liknande reglage på sina lagertruckar sedan 90-talet. Med lanseringen av Levio- och Staxiotruckarna, är det dags att modernisera och ta fram ett nytt reglage. Målet med det här projektet är att utveckla en ergonomisk och intuitiv lösning där fokuset ligger på interaktionen mellan föraren och trucken, hur funktionerna ska styras och vad förarens framtida behov är.

Dagens handtag

Lagertruckarna som vi ser idag har utvecklats och förbättrats under många år. Funktionerna som är inbyggda i handtaget fungerar i dagsläget bra och truckarna med dessa handtag är Toyota Material Handlings storsäljare.

De första spåren av dagens handtag kommer från mer än 30 år sedan. På den tiden hade inte truckarna styrservon, detta gjorde att man behövde designa breda handtag för att få bra kraft i svängarna. Dagens truckar är ofta utrustade med styrservo vilket ger mer frihet i det här projektet.

Användartest

Slutsatser
  • Förarna vill få bättre information från trucken
  • Ergonomin och justerbarheten av handtaget är viktigt
  • Förarna vill se säkrare och smidigare inloggning på trucken

Resultat

Moodboard
Upplåsning
Fysisk modell
Digital modell
Före/efter

Slutsats

Syftet med examensarbetet var att genom nya lösningar och idéer skapa och utveckla ett intuitivt koncept för hur truckförarna kommer interagera med lagertruckar i framtiden.
Det slutgiltiga konceptet, visar vägen för hur Toyota Material Handlings framtida reglage skulle kunna se ut. Det visar upp nya möjligheter för hur föraren kan få och ta emot information från trucken i olika situationer. Storleken är anpassad efter förarnas framtida önskemål och tillåter stor frihet av justering i djupled och höjd. Säkerhetslösningen med RFID-kort skapar ett nytt smidigt sätt att använda trucken, som både är enklare och säkrare än dagens lösning.
Slutligen går det att konstatera att slutprodukten uppfyller de krav som sattes upp i kravspecifikationen i början av projektet.

Tack för att ni har tagit del av mitt projekt!

Johan Elmdahl

  • Johan Elmdahl, ID19
  • Industridesigner
  • Phone: 076-768 77 22
  • Email: johan@elmdahl.se
  • Portfolio: https://johan.elmdahl.se/portfolio

Leave a Reply