Hänga-Ett modernt och funktionellt staketssystem

Staket är en produkt som används för att avgränsa och skapa trygghet i det offentliga rummet. Det är en tredimensionell gräns som utför sin uppgift i det tysta där väldigt få ens reflekterar över dess existens men ändå följer dess uppmaning. Staket är viktiga i stadsmiljön och styr undan brukare från områden som inte ska beträdas av olika skäl. Staket är framför allt en statisk stadsmöbel, både i funktion och utformning och det är vad jag i mitt arbete ämnat förändra.


Uppdrag

Examensarbetet har genomförts tillsammans med samarbetsföretaget Nola Industrier AB som producerar möbler för det offentliga rummet. I början av examensarbetet hade de en för dem ny produkt under utveckling, en parklet, vilken de gärna såg att staketet kunde användas tillsammans med.  Under examensarbetets gång lanserades denna parklet vilket gör att parklets som fenomen varit en stor inspiration i arbetet. Genom att parklets är en tillfällig park man placerar på en parkeringsplats för att skapa umgängesytor, har jag strävat efter att nå uppnå en liknande funktion i det staket jag ska utveckla.


Analysfas

I arbetet har både staket och parklet (tillfällig park) analyserats för att få en grundläggande förståelse för produkterna och de regler som omgärdar implementeringen av dem i stadsbilden. Tekniska bestämmelser har samlats och en bred marknadsanalys har även genomförts. Under arbetet har en observationsstudie, framtidsanalys och kvalitativ undersökning tagit plats. Även taktisk urbanism som ett inslag i utformningen av det urbana rummet har undersökts.


Kreativ fas

I projektets kreativa fas användes kreativa metoder och idéskisser för att generera och utreda olika idéer. Genom processen uppstod flera olika idéer och tillsammans med samarbetsföretaget valdes vissa ut att arbeta vidare med.

Vidareutvecling

Idén som jag valde att arbeta vidare med var ett staket med olika integrerade funktioner, som cykelställ, sittplatser och annat. Jag vidareutvecklade idén genom snabba och enkla skisser i flera steg av ideation där jag kom på många olika funktioner genom att fundera på hur, vad och vem produkten var till för.

I den processen var även fynden från analysfasen en viktig del att knyta an mot och samtidigt som ideationen var fri och öppen skissade jag även på olika tekniska lösningar och hur staketets form skulle kunna integreras med olika funktioner. Genom att utgå från tidigare idéer och former jag börjat gilla under skissandet blev stängerna den mest lämpliga staketdelen att utgå från för utformningen av många funktioner. Idén att nyttja staketet för att sätta ihop planteringskärl och sittgrupper arbetades även fram och stolpens funktion blev även en av staketets delar som utvecklades med olika funktioner.

Efter att alla idéer bearbetats landade jag i ett färdigt koncept där stolpar kan vara lyktor eller göra plats för fågelholkar, staketet kan vara en rutschkana och ur andra staketsektioner växer sittmöbler fram. Idén var att skapa en rolig avgränsning som man ska interagera med. Då konceptet var stort avgränsades det för att besvara de behov som identifierats i analysfasen, det vill säga sittplatser och umgängesytor.


Presentationsfas

I denna fas skapades skarpa CAD-modeller i 3D-modeleringsprogram av produkten och dess delar. CAD-modellerna användes sedan för att tillverka fysiska och skalenliga presentationsmodeller samt för att rendera visualiseringar i programmet Keyshot 10.


Slutresultat

Hänga är ett modulärt staketsystem som med sina olika delar kan sättas ihop för att skapa dynamiska former och sociala ytor. Med kopplingsdelarnas mjuka kurvor och staketets påhängningsbara möbler kan rumslighet och sociala ytor enkelt skapas längs med staketet. 

Möbler hängs på staketet där fästet skruvas åt och tvingar fast möbeln mot staketet. Genom det kan bänkar och andra möbeldelar placeras vart man vill och kräver ingen håltagning i staketsektionen.

Användning

Med Hänga ville jag skapa ett anspråkslöst, enkelt och återhållsamt staket som också har en lekfull sida. Staketet är därför utformat för att kunna passa i olika miljöer och ser ut som vad vi förväntar oss att ett staket ska göra. Med sina kopplingsdelar kan staketet dock anta mer dynamiska former och bryta den statiska gräns ett staket ofta utgör.

Staketet är formgivet för att kunna passa i stadsmiljön och framför allt där det av naturliga skäl krävs avgränsningar. Det kan vara kring lekplatser, grönområden eller hållplatser för kollektivtrafik där staket önskas för att skapa fredade utrymmen där människor kan röra sig.


Fristående möbler

I staketsystemet Hänga utformades även fristående sittmöbler som följer samma form, uttryck, material och produktionsmetod. Staketsystemet Hänga är utformat för att skapa sociala avgränsningar och genom seriens fristående möbler kan fler sittplatser och sociala öar skapas, obehindrat av staketet. De sociala funktioner som staketet erbjuder kan spilla ut i stadsbilden även där staket inte förekommer och möta upp det behov av utökade umgängesytor och sittplatser som identifierades i analysfasen.

De fristående möblerna kan placeras fritt och det är även möjligt att montera dem i mark genom integrerade fästen i möbelns fötter. De är även utformade för att kunna integreras med varandra, genom att fästa dem rygg mot rygg eller sammanbinda flera bänkar med bänkbord. Bland de fristående möblerna finns ett fristående bord med krok för att hänga saker på. Genom det behöver man inte ställa saker på marken som kan vara blöt eller smutsig och det underlättar även fikastunder då det man hänger på kroken blir mer lättåtkomligt.


Andreas Lejon
Industridesigner

Vad kul att du tog del av mitt arbete! Om du vill se fler av mina arbeten eller komma i kontakt med mig, följ länkarna nedan.


Leave a Reply