Design av off-grid hus

Om projektet

Hus är stora objekt som består av mycket material, beroende på byggmetodik och byggmaterial belastar husproduktion miljö och klimat olika mycket. Det finns en rad olika byggmetoder och material på marknaden men det kan vara svårt att navigera sig och veta vilka metoder som är att föredra i olika situationer.
I detta arbete undersöks olika metoder och ett fåtal väljs tillslut. De valda metoderna blir använda i slutkonceptet som med sin moderna arkitektur ska samspela med omgivningen och fungera som inspiration till att bygga hållbara hus. Huset ska kunna byggas utanför elnätet vilket försvårar uppdraget och ställer höga krav på att lösningarna ska fungera och i vissa fall samspela med varandra.
Materialet för huset ska även kunna transporteras till otillgängliga platser. Därför får byggmetodiken inte kräva tungt
maskineri.

Valda lösningar

En undersökning av lösningar har givit en inblick i metoder och begränsningar. Många val styrs av byggmetod, plats och smak. Det finns olika metoder och sätt att gå. Vissa val visar sig vara bättre än andra miljömässigt.

Skisser

Koncept

Slutresultatet av detta projekt är ett modernt huskoncept som sticker ut och är banbrytande när det kommer till miljöfrågor då konceptet faller in under Agenda 2030 målen. Med detta examensarbete presenteras en helhetslösning med delar som redan finns idag, som i sin kombination bidrar till hållbart byggande och möjliggör byggande på otillgängliga platser.

  • Damian Budyta, ID19
  • Industridesigner
  • Phone: 073-987 93 18
  • Email: damianb@live.se

Leave a Reply