Designkoncept för ökad levnadsmiljö i hem & kommersiella lokaler

Sammanfattning: Utveckling av en Innovativ Termostat

Detta examensarbete belyser skapandet och framställningen av en avancerad termostat som är inriktad på att erbjuda överlägsen användarvänlighet, en bred funktionalitet och en stark betoning på miljöhänsyn. Projektets ursprung är förankrat i den önskan att förenkla processen för att justera inomhustemperaturen och samtidigt främja effektiv användning av energi för att göra våra vardagar mer bekväma och hållbara.

Inledning: Termostaten som En Vardagsapparat

Termostater har i långa tider varit en oumbärlig komponent i våra hushåll, ansvariga för att upprätthålla en behaglig inomhustemperatur. Trots detta har det alltid funnits utmaningar när det gäller användarvänlighet och prestanda. Många traditionella termostater är inte tillräckligt intuitiva, vilket kan göra det krångligt för användare att snabbt och enkelt justera temperaturen. Dessutom har de oftast inte kunnat erbjuda avancerade funktioner som fjärrstyrning, som skulle göra dem mer användbara i vår moderna livsstil.

Koncept och Skapande: Skapandet av en Fysisk Modell

För att möta dessa utmaningar inleddes projektet med en noga genomtänkt designfas som inkluderade skapandet av en fysisk modell. Denna modell tillverkades med precision och använde Medium Density Fibreboard (MDF) för att skapa en stadig och tålig struktur. Basens mått, exakt 220 mm i bredd och 285 mm i höjd, valdes noggrant för att vara i linje med de förväntade dimensionerna av den slutgiltiga termostaten. För att efterlikna en användargränssnitt skapades en 3 mm tjock plastskiva som formades genom värmebehandling för att passa modellens struktur.

Användarvänlighet och Mångsidighet: Ett Nytt Mål

Projektets huvudsakliga mål var att göra termostaten enkel att använda och samtidigt ge den
avancerade funktioner som passar dagens moderna livsstil. Resultatet var en termostat som
erbjöd användarvänlighet. Användarna kan justera temperaturen med en enkel
knapptryckning på termostaten, men även via röstaktivering men även en mobilapp som gör det möjligt att kontrollera temperaturen var som helst och när som helst. Denna nivå av
kontroll ger användare den bekvämlighet de förtjänar, och möjliggör en smidig anpassning av
inomhusklimatet efter deras önskemål.

Miljömedvetenhet: En Grön Framtid

I linje med vår tids växande medvetenhet om miljön är miljövänlig innovation ett centralt inslag i termostatens design. Genom inbyggd energieffektivitet hjälper termostaten användarna att minska sin energiförbrukning, vilket inte bara sparar pengar utan även minskar deras koldioxidavtryck. Denna miljövänliga aspekt är en central del av termostatens identitet och syftar till att främja en grönare framtid.

Avslutning: Skapandet av En Ny Era

Sammanfattningsvis har detta projekt handlat om att utveckla en termostat som erbjuder användarvänlighet, mångsidighet och miljömedvetenhet. Den representerar en ny era av temperaturkontroll och erbjuder en lösning som är skräddarsydd för det moderna, uppkopplade hemmet. Genom att sträva efter en grönare framtid och minska användarnas energiförbrukning är termostaten inte bara en teknisk apparat, den är en förespråkare för en mer hållbar livsstil. Denna termostat kommer att vara en framstående del av många hem i framtiden och kommer att bidra till att göra våra liv mer bekväma och vårt samhälle mer hållbart.

Designer

Jesper Turesson

Hej, mitt namn är Jesper Turesson. Jag är en 22-årig designer, utbildad från industridesign linjen vid Mittuniversitetet. Jag har särskilt stort intresse för både den fysiska och digitala sidan av designarbete. Jag är en individ med en djup passion för digital skissning, spelutveckling, inredningsdesign, digital konst, Adobe-program och CAD. Även om de flesta av mina designprojekt har varit digitala, tror jag på ett helhetsperspektiv inom design och är inte rädd för att använda mina händer. Som designer är jag målinriktad och möter utmaningar med ihärdighet och en positiv inställning.

Jag har erfarenhet av program som Rhinoceros 7, Solidworks, Adobe och Procreate, vilket ger mig en bred kompetens som designer.

Har du frågor eller ett intresse? Kontakta mig gärna.

KONTAKT

Jesper.thuresson@gmail.com
+46 70 384 99 19
Linkedin

Leave a Reply