Walker Indoor LIGHTer

Syftet med projektet är att gånghjälpmedlet ska vara mer estetiskt tilltalande för att passa en inomhusmiljö och minska stigmatiseringen som är ett problem idag. Designkonceptet innebär också att brukaren ska bibehålla dess vardagliga aktiviteter inomhus, för att hålla sig aktiv och självständig så länge som möjligt. Vilket i sin tur kan leda till en förbättrad livskvalitet. Gånghjälpmedlet togs fram genom SVIDs designprocess som består utav fem delar. De flesta designbeslut har grundat sig i intervjusvar från användare av gånghjälpmedel. Examensarbetet är i samarbete med Trionic som tillverkar gånghjälpmedel främst för utomhusbruk. Resultatet av designkonceptet blev en rollator som kompletterar Trionics befintliga sortiment, dock med ett annat syfte och uttryck. Med nya funktioner för parkeringsbroms, bredd och höjdjusteringar är denna rollator unik. Designförslaget kan ifrågasätta dagens gånghjälpmedel och varför det tekniska ska behöva kompromissa det faktiska behovet av estetik. Dagens gånghjälpmedel har fastnat i standarder, teknik och hur det ”ska” se ut. Människan ska inte behöva kompromissa dessa saker för att kunna leva ett aktivt liv. Och detta är något som Walker Indoor LIGHTer ifrågasätter.

Examensarbetet har genomförts i samarbete med Trionic.
Walker Indoor LIGHTer är en lättmanövrerad rollator med unika funktioner som minskar dual-tasking moment, som är en av anledningarna till fallolyckor. Denna rollator går att breddjustera och låsa i alla lägen vilket gör den helt anpassningsbar efter kropp, hem och trånga utrymmen. Med höj- och sänkbara handtag på knapp kan användaren sätta sig ned i samma takt som handtagen sänks. Höjdjusteringen kan endast genomföras när parkeringsbromsen är aktiverad, den aktiveras genom att rotera handtagen utåt.
Modellen kommer i tre olika ramfärger: Silver, svart och äggskal. Dessa färger sticker inte ut i mängden och kan bidra med olika känslor och uttryck. Med trädetaljer på både rör och bricka får den ett naturligt och mer möbellikt utseende. Brickan och korgen är till för att förenkla användarens vardag, där hen endast behöver fokusera på gången utan att behöva ha saker i händerna. Brickan kan skjutas av i sidled, men även stå kvar under en breddjustering. Den kan lätt diskas av och består av en mugghållare och en nedsjunkning med gummiplatta, för en ökad friktion. Korgen har goda förvaringmöjligheter och kan transportera bland annat tvätt.
Oavsett ålder, kön eller hemmiljö passar den in och bidrar till ett ökat självförtroende hos användaren.
Walker Indoor LIGHTer passar och smälter lätt in i en hemmiljö för att minska stigmatisering.
Korgen finns i fem olika färgkombinationer för att kunna anpassas efter hem och personlig stil. I en tjockare polysterfilt och en remsa av läder, är den stabil, snygg och lyxig.
Animation som visar hur de olika funktionerna fungerar.

Jag tror att utseendet på ett gånghjälpmedel är mycket viktigt. När du är funktionshindrad är det tillräckligt jobbigt och kan också vara deprimerande.

Kvinna 75, användare av gånghjälpmedel

Alicia Råbom heter jag som skapat Indoor Walker LIGHTer. Kontakta mig genom knapparna nedan om du har frågor eller vill ha tillgång till min portfolio!

Leave a Reply