Utveckling av en serie hotellbelysning

Serien består av en bordslampa, en riktbar vägglampa och en taklampa i tre olika storlekar.

Sammanfattning

Syftet med projektet var att ta fram en serie hotellbelysning i samarbete med K-FAB Scandinavia med intentionen att belysningen ska vara estetiskt tilltalande samtidigt som den är funktionell och hållbar. Projektet fokuserar på en bordslampa i kategorin stämningsbelysning. Projektet resulterade i en fysisk modell av en bordslampa som står stabilt och är enkel att städa samt byta ljuskälla på. Bordslampan skapar en avslappnad, stilren atmosfär i hotellrummet.

I serien tillkommer även en riktbar vägglampa och en taklampa i tre olika storlekar. Lamporna ska kunna hanteras av en bred publik och tåla slitage, samt tilltala hotellgäster, inköpare och hotellpersonal. Belysningen är dimbar för att tillgodose alla människors olika behov av ljus. Olika material ska kunna separeras och återföras till respektive kretslopp när lampan är förbrukad.

Projektet

Projektet inleddes med att besöka flera hotell i centrala Sundsvall. Arbetet fortsatte med samtal och intervjuer med hotellpersonal så som receptionister, städare, VD och samtal/intervjuer med en inredningsdesigner för att få en förståelse för vad som är viktigt för dom olika målgrupperna. En enkät skickades ut till hotellgäster för att ta reda på vad användare tycker är viktigt gällande belysning på hotell.

I den kreativa fasen genomfördes idégenereringar vilket ledde fram till skisser, kartongmodeller och prototyper.

Några av skisserna, med inspiration från naturen. Längst till höger: modellen Meja.

Valet landade till slut på modellen ”Meja”. Namnet har fornsvenska rötter och
betyder ”kraft”, vilket designen försöker förkroppsliga genom ett starkt men mjukt formspråk. Meja har ett formspråk som är lätt att applicera både på tak- och vägglampa, samt ett formspråk som tåls att upprepas i ett hotellrum. Mejas design är tänkt att vara bestående – en lampa som kan användas inom hotelldesign i många år.

Material bordslampa

Modellen består av en lampskärm som är 3D-printad och en lampfot i trä. Tanken är att respektive hotell ska kunna välja mellan tre olika träslag: valnöt, ek och ask för att passa in i just deras designkoncept. Varje del, inklusive ljuskällan ska enkelt kunna separeras från lampan när den är förbrukad och återföras till respektive kretslopp.

Resultat

Valbara träslag: valnöt, ek och ask.

Foto: Elian Vallin

Ett projekt av Lisa Hedlund

Kontakta mig:

Mail

Leave a Reply