PROJEKT – I mitt examensarbete tog jag möjligheten att skapa ett sidobord, inspirerat av den Skandinaviska estetiken, åt HDH Design Studio – en inredningsarkitektbyrå belägen i centrala Filippinerna. Utmaningen låg i att integrera Skandinavisk design med företagets distinkta stil på ett smidigt och harmoniskt sätt.
Mitt projekts syfte är att skapa en långsiktigt hållbar lösning i form av ett sidobord som förenar företagets unika identitet med användarnas önskemål och krav. Genom att ta hänsyn till dessa faktorer strävar vi efter att skapa en produkt som kan användas och njutas av under många år framöver. Med sidobordet som en central och ofta använd del i de flestas vardagsrum, är vår utmaning att förstå och uppfylla användarens förväntningar på en produkt av hög kvalitet.
Allt började med att jag sökte inspiration för projektet. Jag utforskade företagets identitet, formspråk och bakgrund för att hitta kopplingar. Med inspiration från skandinavisk design och deras användning av naturfärger och trämaterial, behövde jag hitta sätt att inkorporera detta i mitt arbete. Genom att titta på naturen i deras land hittade jag risterraserna som en spännande utgångspunkt. Denna upptäckt blev startskottet för mitt projekt, där jag utforskar texturer och former för att skapa något unikt och inspirerande.
Examensarbetet följer en omfattande designprocess som sträcker sig över fem steg, inklusive analys, kreativ utveckling, presentation, prototypkonstruktion och slutgiltigt resultat. En digital workshop, tillsammans med tre kollegor från industridesign, genomfördes för att stärka den kreativa fasen. Prototypkonstruktionen fullföljdes med hjälp av avancerade tekniker såsom laserskärning för att säkerställa en hög grad av precision och noggrannhet.
I de första skisserna och idéerna ville jag fånga känslan av risterrasernas textur och luftighet, med trappstegsliknande former. Men jag kände att de blev för klumpiga för min smak. Jag strävade efter något som var öppet, luftigt och multifunktionellt.
I nästa fas av skisser och visualiseringar tog jag steget vidare till att skapa en mindre modell som äntligen fångade den luftiga och öppna känsla jag strävade efter. Designen började som ett bord, men utvecklades sedan till att inkludera en tillhörande liten bordsdel, som kan fungera som en extra support när man behöver mer utrymme. På så sätt skapades en praktisk och flexibel lösning som anpassar sig efter behoven hos användaren.
Slutprodukten är framställd av det lätta trämaterialet Paulownia, men för att öka produktens hållbarhet och tillgänglighet har beslutats om en ersättning med det hårdare och mer lättillgängliga trämaterialet Gmelina. Det valda trämaterialet har också liknande färgegenskaper som Paulownia.
Johanna Pagaura
Tack för att du har läst mitt examensarbete i Industridesign. Det har varit spännande att få utveckla en fysisk produkt.