Hållbara galgar av Maja Olofsson

PROJEKT – Detta är mitt examensarbete där uppdraget har varit att skapa en ny design för Gina Tricots galgar. Med fokus på hållbarhet är den nya designen tänkt att ersätta de plastgalgar som finns i butik med ett mer ekologiskt material.

Målet är att förbättra designen ur ett ergonomiskt perspektiv & skapa en galge som passar för flera plagg. Galgar idag är en produkt som har en av de viktigaste rollerna i en klädbutik. Många butiker lägger stort fokus på plaggets hållbarhet och desto mindre på galgen som den hänger på. Dagens plastgalgar går lätt av, fastnar i varandra och speglar inte heller den hållbarhet som finns i företaget. Målet är då att använda sig av ett material som speglar samma typ av hållbarhet som återfinns i kläderna vilket leder till ett större förtroende hos kunden och ger ett medvetet intryck.

Dessa galgar för Gina Tricot är tillverkade av en biokomposit som består av träfibrer och bioplast.
Biokompositen kan användas genom samma process som andra plastprodukter idag så som formsprutning,
extrudering, eller 3D print. Den kan även ersätta de flesta plaster utan att tappa viktiga egenskaper. Råmaterialet är tillverkat av fossilfria källor vilket leder till en betydande minskning av koldioxidavtrycket och bidrar till en mer hållbar framtid.

De båda galgarna för överdel och byxor är utformade för att lätt kunna staplas på varandra och på så vis minska onödiga fraktkostnader och volymer. De är även utformade för att kunna återvinnas på ett så rent sätt som
möjligt och kan då lätt skapa en sluten återvinning mellan butik och produktion. Kroken är utvecklad för att kunna demonteras vid återvinning.

Rendering av hur byxgalgen kan staplas vid frakt.

För att designa så rent som möjligt och interagera alla funktioner i formen. Därför skapades dessa små regelbundna
upphöjningar för att undvika att tillexempel överdelar med bredare ringning ska glida av galgen.

Klämmorna glider längsmed den försänkning i galgen som är en del av designen och hålls på
plats med hjälp av tryck. Den övre delen där klämman trycks ihop för att öppna upp är det en nedsänkning i materialet. Dels för komfort och ergonomi men även en taktil och visuell hänvisning som antyder greppyta.

En rendering av galgarna som visar hur de skulle kunna se ut i en ofärgad biokomposit.

Maja Olofsson

I rapporten längst upp på sidan kan du ta del av hela mitt arbete kring hållbara galgar.
Tack för din tid!


Leave a Reply