Octeon

Sammanfattning

I en värld dominerad av snabbmode står konsumenter inför utmaningen att välja kläder som både är stilmedvetna och hållbara. Denna jakt leder ofta till överkonsumtion och miljöskador. Octeon vill förändra detta beteende genom banbrytande grafisk och modedesign som uppmuntrar till mer hållbara val. Inspirerat av naturens mimikry erbjuder Octeon kläder med innovativ design som kan förändras utan att du behöver köpa nya plagg.

Octeon använder 100% ekobomull, 100% återvunnen polyester och andra återvunna material för att skapa plagg som är både miljövänliga och stilrena. Varumärket strävar efter att erbjuda kläder som inte bara ser bra ut utan också gör gott för planeten. Genom att fokusera på hållbarhet och anpassningsförmåga hoppas vi kunna inspirera konsumenter att göra medvetna val och bidra till en mer hållbar framtid.

Kreativ brief

Problemet med snabbmode är att det främjar överkonsumtion och miljöförstöring. Genom innovativ grafisk design och modedesign vill jag hjälpa konsumenter att göra mer medvetna val och minska deras miljöpåverkan. Min designfilosofi är inspirerad av naturens anpassningsförmåga, och jag strävar efter att skapa stilrena, tidlösa och funktionella kläder.

Mitt projekt riktar in sig mot FN Mål 12: Hållbar konsumtion och produktion. FN säger att vår planet har försett oss med ett överflöd av naturresurser, men vi människor har inte nyttjat det på ett ansvarsfullt sätt och konsumerar nu långt bortom vad vår planet klarar av. Visste du exempelvis att 1/3 av den mat som produceras slängs? Att uppnå hållbar utveckling kräver att vi minskar vårt ekologiska fotavtryck genom att ändra hur vi producerar och konsumerar varor och resurser.

Bakom namnet och varumärket

Namnet “Octeon” är en kombination av “octopus” (bläckfisk) och “chameleon” (kameleont), vilket symboliserar anpassningsförmåga och flexibilitet. Dessa egenskaper speglar varumärkets kärnvärden – att erbjuda kläder som kan förändras och anpassas efter konsumentens önskemål och behov, samtidigt som de är miljövänliga.

För rubriker används Arial Rounded MT Bold för att skapa ett starkt visuellt intryck, medan Roboto används för brödtext för dess moderna och läsbara design. Logotypen använder Dangle Thin Font Regular, kompletterad med bläckfiskarm-inspirerade former för en unik och igenkännbar identitet.

Färgpaletten för Octeon består av fyra noggrant utvalda färger. LOWER LIME (E5F2DD) är en ljus och fräsch färg som symboliserar hållbarhet och friskhet, och framhäver varumärkets engagemang för en hållbar framtid samtidigt som den lockar en yngre generation. LIBERTY GREEN (16B24B) är en djupare grön ton som representerar stabilitet och tillväxt, signalerar miljömedvetenhet och stärker varumärkets engagemang för hållbarhet. BUCOLIC (146935) är en mörkare, jordnära grön som förmedlar lyx och elegans, och skapar en känsla av exklusivitet och kvalitet, vilket förstärker varumärkets positionering i det högre segmentet. WHITE (FFFFFF) används för att skapa en känsla av renhet och enkelhet. Som en neutral bakgrundsfärg framhäver den de andra färgerna och bidrar till en minimalistisk och sofistikerad estetik.

Designlösning

Designen består av basplagg med avtagbara och utbytbara delar som enkelt kan fästas med kardborreband. Detta system möjliggör för användarna att snabbt och enkelt ändra plaggens utseende, vilket uppmuntrar till kreativitet och minskar överkonsumtion. Kläderna är tillverkade av 100% ekobomull för hållbarhet och komfort, med 100% återvunnen polyester för de anpassningsbara delarna, vilket bidrar till styrka och flexibilitet. Kardborreband som är tillverkat 55% återvunnen material används för att fästa och justera designen på plaggen, vilket ger enkel anpassningsbarhet.

Cirkulära Märken

Octeon inkluderar även cirkulära märken som kan fästas med samma kardborreteknik. Dessa märken kan appliceras på olika plagg som byxor och kepsar, samt andra accessoarer, vilket ger ytterligare möjligheter för personlig anpassning och stil.

Förpackning

De utbytbara delarna har en speciell förpackning gjord av återvunnen kartong. Förpackningen är designad för att ha flera funktioner. Den innehåller ett hål som gör att designen kan användas som en tavla, vilket ger en dekorativ aspekt när den inte används på plaggen. Förpackningen innehåller också extra kardborreband som kan användas som reserv eller för att ersätta slitna kardborreband på plaggen, vilket ökar hållbarheten och användbarheten. I första bilden nedan ser ni förpackningen och i bilden under ser ni mer detaljer på de olika små förpackningsdelarna som kommer med plaggen.

Kollektioner

1. Octeon Identity Collection: Denna kollektion representerar varumärkets identitet och innehåller olika element som är centrala för Octeons varumärke.

2. Legacy of Leagues: Inspirerad av klassiska spel som kortspel, schack och biljard, använder denna kollektion bilder och illustrationer som reflekterar strategiska spel och deras elegans. Designen ger en sofistikerad och tidlös känsla, med inslag av lyx och exklusivitet. Plaggen i denna kollektion är perfekta för dem som uppskattar klassisk stil kombinerad med modern funktionalitet.

3. Elemental Flux: Kopplad till min uppsats om designfaktorer som påverkar individuella uppfattningar om klädvarumärken, visar denna kollektion de olika elementen som finns i naturen, såsom jord, vatten, luft och eld. Bilderna och illustrationerna i denna kollektion är inspirerade av naturens skönhet och kraft, vilket ger en dynamisk och naturlig känsla till plaggen.

Marknadsföringsstrategi

Alla reklamkampanjer fokuserar på att framhäva Octeons unika värden av hållbarhet, anpassningsbarhet och stil. Genom visuellt slående annonser i både tryck och digitala medier presenterar Octeon designerna av de nya kollektioner. Octeon betonar varumärkets engagemang för miljövänliga material och innovativ design genom högkvalitativa bilder och illustrationer av Octeons mönster, nya design och motiv, snarare än av själva plaggen.

Hållbarhetens Förespråkare

Octeon strävar efter att leda en rörelse inom modeindustrin som främjar hållbarhet och medveten konsumtion. Genom att erbjuda innovativa och anpassningsbara kläder hoppas jag inspirera konsumenter att göra miljömedvetna val och bli ambassadörer för hållbarhet. Min vision är att förändra konsumenternas syn på mode och överkonsumtion, och skapa en positiv påverkan på miljön genom att erbjuda kvalitetsplagg som varar länge och kan förändras efter behov.


Fady Tuma

Jag heter Fady Tuma, är 23 år och kommer ursprungligen från Syrien. Kreativitet har alltid varit en stor del av mitt liv, och redan som barn älskade jag att måla, teckna och skapa konst med färger. Min dröm har alltid varit att arbeta inom ett kreativt yrke, och när jag kom till Sverige blev den drömmen verklighet.

Jag gick det estetiska programmet på gymnasiet i Västerås och studerade samtidigt på konstlinjen vid Växthuset i Västerås. Efter gymnasiet sökte jag mig vidare till Mittuniversitetet för att studera grafisk design, vilket ledde till att jag flyttade till Sundsvall. Parallellt arbetade jag som grafisk formgivare samt foto- och videograf.

Nu har jag avslutat min utbildning i grafisk design och ser fram emot att dyka in i arbetslivet och utforska detta spännande och kreativa område.

Kontakta mig gärna på:

Leave a Reply