Kultura

 

Tänk om

Marknadsföringsaffisch

 

 

Med mitt projekt vill jag utmana och uppmuntra föräldrar, kommunen, samhället att tänka om. Tänka om när det kommer till våra barn och för vad de behöver. Barn behöver vår kärlek och någon som håller om dem. Bokstavligt talat men även här… barn är hållbara och det bör även deras tillvaro vara. Därför har jag skapat en plats som ska verka värdeskapande för barnen, utveckla deras kun- skaper samt vara ett kul ställe helt enkelt.

Kultura är ett kulturcentrum i Sundsvall dit barn i åldrar 1-12 år kommer för att utveckkla ett in- tresse för olika sorters kulturuttryck. De utvecklar och utforskar sin egen kreativitet och fantasi på ett lekfullt, lärande och hållbart sätt i en hållbar miljö.

 

Kulturas hus

 

Barnen OCH deras föräldrar får på Kultura ta del av en värld där spännande saker kan hända. Barnen kan bland annat klättra i Kluras Knasiga Koja som är g jord helt och hållet i trä. Där får de använda sig av kroppen och knoppen genom att lista ut hur de ska ta sig ut genom den utmanande trädkojan. De har även möjlighet att följa med Filura i vattenlandet och lyssna till olika ljud som uppstår i de olika miljöerna som exempelvis de mörka grottorna. På Kultura finns det musikrum, målarrum, teaterrum och mycket mer. Där har de kul ihop med de två kulturtanterna Klura och Filura som bor där.

Klura och Filura – de två kulturtanterna

Klura och Filura har insett att föräldrarna i Sundsvall behöver hjälp och de behöver barnens hjälp. För på Kultura kan det hända oväntade och ibland även lite läskiga saker. Speciellt då Filura är i farten. Filura är en trevlig prick men dock en nyfiken sådan. Så då och då kan det hända något som gör att Klura måste kalla in hjälp från barnen i Sundsvall.

På Kultura finns även en butik som säljer hållbara, ekologiska och giftfria produkter som sätter fart på barnens fantasi och kreativitet, som pussel, konstnärsmaterial, böcker, utklädningskläder m.m. Förpackningarna till dessa produkter är även de tillverkade för att fungera även när produkten är förbrukad. Som påsen till exempel som uppmuntrar barnen att färglägga den så att de kan ge den en egen personlighet och utseende. På Kultura finns även ett fik där maten är tillagad med bra, ekologiska och närproducerade råvaror och där barnen erbjuds att själva påverka vilken mat som ska serveras. Vill barnen fira sin födelsedag på Kultura får barnen även möjlighet att dekorera sina egna mumsiga muffins som de sedan får ta med sig hem.

Klura och Filura tycker det är viktigt att barnen själva får vara med och skapa och påverka. För är du delaktig och får vara med så tror vi på Kultura att det är lättare att vara snäll mot andra, miljön men även dig själv. Men för säkerhets skull kommer Klura och Filura att dyka upp lite varstans och påminna oss alla om det, särskilt oss vuxna.