Modern retro PA system av Carl Henry Berglund

Examensarbete 2022

PA-system (Public Adress) som finns på marknaden idag kommer mer eller mindre i samma format, dvs att produkter inom detta område inte har någon större bredd när det kommer till det estetiska. Vilket i sin tur gör att inte många produkter sticker ut från mängden. BK Audio ämnar tillverka en ny serie av högtalare som bygger på redan
befintlig teknik från deras tidigare system GX15. Tanken är att göra en estetisk
förbättring till en version som skall vara mer attraktiv på marknaden.
Det handlar om att skapa en unik produkt med mer “vintage”-look. Den framtida lanseringen av serien är tänkt att kallas för Soundbreaker.

Analysfas

Först och främst undersöktes gestaltningen av några väletablerade fabrikat av live-ljud men även tekniska lösningar och färgval.

Produkterna har inte exakt samma specifikationer när det kommer till effekt, pris eller storlek. Däremot är de jag undersökt av kategorin aktiva högtalare. Kollar man på den här kategorin av högtalare inom marknaden av PA-system ser mer eller mindre de flesta fabrikat likadana ut.

Under analysen gjordes ett axplock av design & funktionsmässigt liknande väletablerade
fabrikat. Då BK Audio själva vill tillverka och sälja ett system som är unikt och sticker
ut på marknaden och dessutom ha vintage- look, har jag försökt hitta
produkter eller tillverkare som producerar och säljer liknande system men
utan framgång.

Kreativ fas

Inspiration hämtades från 50-tal. Bilar, radioapparater och mikrofoner bland annat.

Presentationsfas

Arbetet mynnade ut i en slutlig design som passar väl in för de tänkta
användningsområdena och de användare som har behov av en sådan här
typ av produkt.

Tanken med den här serien är att den skall finnas tillgänglig att få i fyra stycken olika kulörer. Pearl grey, Deep blue, Teal och en premiumvariant med cremevit färg som löper på ovansidan av kabinetten. Premiumvarianten är tänkt att ha sidstycken av träparkett vilket också gör sidstyckena tåliga för slitage.

Emblemen på gallrens framsida är tagen från företagets logotyp men utan själva typsnittet för att skapa en egen och tydlig identitet samt passa in i den övrigt minimaliska designen på systemet.

En tanke som utvecklades under processens gång var att inte göra produkten för skrikig utan att försöka hålla det mer subtilt och att designen skulle passa en bredare demografi inom en redan smal nisch.

Sammanfattningsvis har ett uppdaterat yttre koncept, bestående av en ny utformning av frontgaller samt reglage och layout på kontrollenhet tagits fram. Fokus har legat på den allmänna gestaltningen och det visuella uttrycket i sin helhet.

Den slutliga designen i fyra olika utföranden.
Kontrollenhet, baksida.

Carl Henry Berglund

Tack för visat intresse!

Leave a Reply