Vy

Stämningsbelysning i form av en bordslampa för Skultuna där ljusbilden och armaturen inspirerats av naturen.

Sammanfattning

Detta projekt är ett examensarbete i industridesign och har gjorts i ett samarbete med Skultuna mässingsbruk. Projektet har gått ut på att skapa en belysningsarmatur som simulerar naturen inom både sitt formspråk och ljusbild. Detta för att försöka skapa en känsla av naturen inomhus för en användare så att hen kan få en naturupplevelse hemma. Samtidigt ska formspråket följa Skultunas befintliga formspråk.

Metoden som används är designprocessens tre faser, analys, kreativ och presentationsfas då det är en mycket passande metod att arbeta utifrån i ett designarbete. Resultatet är även uppbyggd efter dessa tre faser och går till en början igenom den fakta som samlats in om natur och ljus, hur människor just nu tycker och tänker om natur och ljus, vad som idag finns på marknaden, vilket typ av företag Skultuna är samt olika krav som ställs på produkten. Sedan har den kreativa fasen med hjälp av skisser och modeller tagit fram olika förslag, som genom tester analyserats och vidareutvecklats till det slutgiltiga konceptet. I presentationsfasen har detta koncept kommit närmare verkligheten med en presentationsmodell. Slutresultatet har blivit en belysningsarmatur med en del i mässing och en del i trä. Ljusbilden som skapats har beskrivits likna berg och horisonter, någonting som tyder på att målet med projektet uppfyllts.

Analysfas

Analysfasen har gått ut på att både förstå ljus, armaturer, naturen och Skultuna. Detta har gjorts med hjälp av faktainsamling från internet, litteratur, intervjuer och studiebesök.
I analysfasen ingår även marknadsanalys, aktivitetsanalys, kravspecifikation och funktionsanalys.

Kreativ fas

Den kreativa fasen har skett genom olika perioder med skisser, modeller och tester. Perioderna har överlappat och återkommit för att säkert fastställa att olika möjligheter och former har utforskats tillräckligt.

Presentationsfas

När den kreativa fasen avslutats och ett koncept hade bestämts gick projektet in i presentationsfasen, den delen av projektet som en presentationsmodell skulle tas fram och alla delar och funktioner skulle visualiseras.

Slutlig modell

Belysningsarmaturen Vy har fått sin form av böljande berg och lugna vågor. Ljuset som sprids ger känslan av norrsken, bergskedjor och solnedgång. Formen är enkel men de oregelbundna kurvaturerna och de två lagren skapar hela tiden nya dimensioner att upptäcka.

Kurvaturen på insidan av basen och undersidan av skärmen gör det möjligt för användaren att anpassa ljusspridningen för att få det typ av ljus de vill ha. Tändningen av armaturen görs med hjälp av touch mot mässingen och är även dimmbar för att återigen kunna ändra till optimalt ljusläge.

Tack för att ni läst!

Elsa Bergvall – ID19

Leave a Reply