Ergonomiskt tangentbord för Mac-användare

Examensarbete utfört av Samuel Lidén i samarbete med Mionix.

Uppdrag

Hur designar man ett tangentbord som erbjuder de ergonomiska fördelarna av ett mekaniskt tangentbord samtidigt som det uppfyller de estetiska kraven och den låga profilen som förväntas av ett Apple tangentbord och speglar Mionix värdeord; (Funktion, prestanda och ergonomi i skandinavisk minimalistisk design)?

Detta arbete har genomförts med hjälp av designprocessens tre faser; analysfas, kreativ fas och presentationsfas. Nedan beskrivs kort arbetets process och för den som vill läsa mer så kan man ladda ner rapporten under stycket

Analysfas

I analysfasen utforskade jag vad som kännetecknade både samarbetsföretaget Mionix samt Apple och sammanfattade designspråket jag eftersträvade i sex punkter: silhuett, enkelhet, materialval, ytövergångar, layout och grafisk design.

Under analysfasen utförde jag även en fysisk samt digital marknadsundersökning av mac-tangentbord, både med mekaniska samt membran stil brytare och fann att utbudet var väldigt begränsat och att man ofta ställdes inför valet form eller ergonomi.

Efter marknadsundersökning och företagsanalys skapades en funktionsanalys och en kravspecifikation för att sätta ett mål för designen.

Kreativ fas

I den kreativa fasen skapade jag en moodboard, skissade koncept av tangenter, tangentbord och idéer jag ville utforska.

Därefter tog jag några av mina koncept till CAD för att få en tredimensionell känsla över designen som jag även testade skriva ut på min 3D-printer.

Presentationsfas

I presentationsfasen handlade det om att visualisera och demonstrera min lösning både digitalt och fysiskt.

Slutsats

Syftet med uppdraget var att utforska och designa ett tangentbord som uttrycker Apples designspråk samtidigt som den erbjuder en bättre ergonomisk användarupplevelse. Detta har jag åstadkommit genom att utforska Apples formspråk grundligt och sammanvävt formen med de ergonomiska fördelarna av mekaniska brytare och konkava tangenter.


Samuel Lidén

Industridesigner

Tack för att du har tagit del av mitt projekt!

Kika gärna på fler av mina projekt på instagram eller behance och tveka inte om du vill ta kontakt. Du kan nå mig via linked in eller mail.

Mail: samuellidendesign@gmail.com

Leave a Reply