Stålspill: Återbruk och förädling. Munin Korp

Jag fick kontakt med Steelex AB som är ett verkstads som producerar i laser och vattenskuren plåt, av rostfri samt syrafast kvalitet, betecknad 4301 samt 4404 för massaindustrin, läkemedel och livsmedelsindustrin med mera. Steelex sökte en produkt som kan tillverkas av detta material för att ta till vara på det, då det stålet som skickas till återvinning täcker bara 10% av inköps kostnaden av samma mängd stål. Varje ton använt besparar företaget cirka 30000 kr detta varierar dock något med marknads priset.

Spillmaterialet kommer i alla möjliga former varav en stor mängd är i form av rondeller som är utskurna cirklar, ett resultat av att de skär hål i plåtarna för till exempel rör eller liknande. Dessa kommer i olika diametrar och tjockleken varierar mestadels från 1,25 mm till 3 mm tjock plåt. Rondellerna valdes ut som focus under detta projekt av allt spillmaterial eftersom de hade någorlunda konstant form och dyker upp i konstant mängd.

Nedan ser ni de vanligaste diametrarna som dyker upp

Produktidén som togs fram behövde fylla att antal krav som kom fram under projektets gång. Den må ta tillvara maximal mängd av material från rondellen, använda sig av Steelex produktionsmetoder, ha en design som är någorlunda anpassningsbar efter dimensionerna av rondellerna. Använda sig av tydliga produktionssteg och få eller inga övriga material för att underlätta produktion. Hur produkten tog form i övrigt lämnades helt till mig som projekt ledare och en rad produkt skisser tog form den som valdes för att vissas upp under detta vernissage vart ett bokstöd de övriga är beskrivna min slut rapport.

Bokstödet är tillverkad helt via stålrondellerna. I detta fall de rondeller som har en yta på 300 mm diameter, som bearbetas via utskärning av en laserskärare och sedan bockas vid två punkter till 90 graders vinkel för att forma stödets vägar. Komponenterna kan sedan monteras antingen med hjälp av svetsning eller stål epoxi. Utkärningsmönstren är utformade för att minimera spill samt vara flexible för att kunna gå upp eller ner i skala beroende på dimension av rondeller.

Två varianter växte fram under skissandet. En variant som har större plana ytor för att möjliggöra plats för utskärning av eventuella logotyper, företagsnamn eller numrering/bokstäver för organisations syften. Variant två har inte lika stora ytor för detta syfte men har en minimal spill mängd då var del av rondellerna tars till vara på.

Modell 1

Modell 2

Renderingar

Montering

Montering modell 1
Montering modell 2

Ovan ser ni monteringen av de utskurna komponenterna och nedan deras skärmönster.

Fysiska modeller

Modell 1
Modell 2

Mitt namn är Munin korp och de ni har nu tittat igenom är mitt examensarbete för industridesign vid Mittuniveristetet.

Jag är en designer med stort intresse för problemlösning och nya produktions metoder. Detta projekt har därför varit mycket givande och de begränsade materialet men helt fria riktningen resulterade i en stor mångfald med idéer. Vill ni se mer så kika gärna på min slutrapport. Där kan ni se övriga idéer och en mer ingripande blick hur bokstödet togs fram. Ni hittar den överst på sidan.

Tack för ert intresse.

Kontakta mig:

Leave a Reply