Braständare med hållbar design av Hanna Stattin

Bakgrund- Braständare som finns på marknaden idag är billiga, gjorda i dåliga material och går lätt sönder. De är dessutom inte visuellt tilltalande och de saknar oftast en ergonomisk design. Med en braständare som är påfyllningsbar, mer hållbar och gjord för att möta konsumentens behov genom både funktion och design har jag tagit fram en ny braständare med dessa egenskaper i samarbete med företaget Hanssons Vedspisar Bygg & Design.

Med en sådan braständare så blir det inte en konsumtionsvara och du kan ha kvar den under en längre tid då den inte förstör den visuella upplevelsen och skapar ett mervärde för konsumenten som resulterar i att den inte slängs lika lätt. På marknaden idag så finns det påfyllningsbara braständare, men dessa är väldigt snarlika i utseende och användning samt gjorda i plast med en kort livslängd vilket gör att de slängs. Min braständare är hållbar både visuellt och materialmässigt, med den undviker du att braständaren blir en konsumtionsvara och den skapar ett mervärde för konsumenten.

I mitt examensarbete har jag designat en braständare med fokus på att förbättra designen och användningen. Braständaren är inriktad på hållbarhet för att minska konsumtionen med en mer miljövänlig inriktning för att minska klimatavtrycket. Det är en påfyllningsbar braständare som förväntas hålla under en längre tid, där användningen blir tydlig och där materialet, ergonomin och estetiken spelar stor roll.

Skisser sett uppifrån vänster hörn till nedre höger hörn från start till resultat.

I det här examensarbetet så har jag arbetat utifrån en analysfas, en kreativ fas, presentationsfas och slutligen resultatet. Under den kreativa fasen utfördes en workshop innehållande skissteknik där processen fördes vidare till testmodeller och användartester utifrån valda skisser.

Två testmodeller gjordes för användartest 1. Dessa modeller var enbart för att få en känsla för storlek och form. Inte lika mycket arbete lades ner på designen utan syftet var att göra två modeller i olika storlekar för att se hur greppet, formen samt storleken fungerade överlag.  

Inför användartest 2 så valdes skisser ut och dessa arbetades fram i CAD för att sedan 3D printas. Som tändknapp så valde jag tre olika varianter, detta för att få en bättre känsla för grepp gällande knapp och vilken typ av rörelse knappen krävde av användaren. Det som var givande med detta test var att se hur testpersonerna placerade sitt grepp gentemot handtag, form på braständaren och knappen.

Användartest 2 där testmodell 2 var den jag valde att gå vidare med.
Tillverkning av den fysiska modellen.
Fysisk presentationsmodell
Funktioner för braständaren.
Påfyllning av braständaren.
Renderad bild av braständaren.
Exempel på förpackning till braständaren med akvarellmålning av Helene Wallin i liggande format.

Tack!

Vill du läsa mer om mitt examensarbete så går det att göra i rapporten som finns längre upp på sidan.

-Hanna Stattin

Leave a Reply