Designmanual för solpaneler av Jenny Patterson

Solceller på villor är en relativt ny företeelse som ökat dramatiskt de senaste åren, och branschen fortsätter att växa då alltfler människor blir nyfikna på och får ökad kunskap om fördelarna med solenergi. Detta har ju också inneburit att utbudet av solcellspaneler ökat på marknaden, men för att förnyelsebar teknik skall bli allmänt accepterad och kunna etableras fullt ut krävs att den är kostnadseffektiv, tillförlitlig samt estetiskt tilltalande. Kanske på grund av att trenden är tämligen ny så ser man att den estetiska aspekten inte fått tillräckligt med utrymme vid projektering och installationer – vilket kan leda till att många anläggningar ger ett oroligt och oharmoniskt intryck. En estetiskt tilltalande anläggning inspirerar på ett naturligt sätt tex grannar och andra i ett bostadsområde att också installera solceller. Ett klimatsmart alternativ som är helt rätt i tiden. En genomtänkt designmanual med tydliga förslag och idéer om hur man bör tänka och vilka avvägningar man bör ha i åtanke vid en nyinstallation, är därmed något som kan anses vara ett bra hjälpunderlag för de kostsamma investeringar som en anläggning ofta innebär för en privatperson. Ett bra val av en passande solpanel blir i ett längre perspektiv en bättre investering.

Uppdraget var att i samarbete med företaget JN Solar, ta fram en Designmanual för placeringen av solpaneler med det estetiska perspektivet i fokus.

Under analysfasen gjordes omfattande research av vad som finns på marknaden idag samt en enkätundersökning för att förstå användare och målgrupper. Därefter användes verktygen Användarresa och Persona, för att inkludera målgruppen utan tekniska förkunskaper om hur solpaneler fungerar.

Några illustrationer som visar det kreativa arbetet med utformningen av Designmanualen. Flera utkast och användartester gjordes, och responserna från dessa drev processen vidare framåt i nya designförslag och tester.

Så här ser innehållsförteckningen ut i den färdiga Designmanualen. Tre övergripande Designkategorier gjordes som sedan innefattar flera underkategorier. I slutet finns ett kapitel till en enklare teknisk introduktion angående solpaneler för dem som kan behöva detta.

Miljöbilder

Den slutliga Designmanualen fungerar både som pdf eller trycksak, samt är utformad så att även de utan tekniska förkunskaper skall kunna använda och inspireras av (vilket enkätundersökningen visade väldigt ofta är kvinnor)

Jenny Patterson

Hej det här är jag, Jenny. Att jobba med design är så mycket mer än att utforma en snygg slutprodukt. Bra design är ofta ‘osynlig’ medan sämre design är något man ofta märker ganska snabbt vid användandet av en produkt. I mitt examensprojekt i tjänstedesign valde jag att lägga extra fokus på de användare som saknar tekniska förkunskaper för att även dessa skulle inkluderas och på så sätt få tillgång till den mycket teknikinriktade världen av Solpaneler, som annars kan kännas lite avskräckande.

Kontakta mig gärna om ni vill veta mer..

Jenny Patterson

Leave a Reply