Billie Upptäcker Mens

Abstrakt

Mens, denna otroligt naturliga kroppsfunktion, omges fortfarande av både tabu, skam och kunskapsluckor. Trots att vi kommit lång väg i att prata mer öppet om mens finns det en tystnadsnorm som bidrar till att många unga känner sig helt oförberedda vid första mensen.

Problemet sitter bl.a. i invanda normer och otillräcklig kunskap för att förebygga ännu en generations menstabu. I hopp om förändring möter därför mitt examensarbete de globala målen 3 (god hälsa och välbefinnande), 4 (god utbildning) och 5 (jämställdhet) med en berättande och informativ bilderbok som handlar om mens i vardagen.

I mitt examensarbete skapades boken “Billie Upptäcker Mens” som på ett barnsligt, busigt och ärligt sätt ska normalisera och avdramatisera att prata öppet om mens från tidig ålder. Oavsett vem du är och vilka du har omkring dig. Den kan vara ett hjälpmedel likaväl som en fnissig historia för att bidra till en uppväxt utan mensskam.

Här kan du läsa min uppsats: Mens i Barnböcker


Kreativ Brief

Problemet är som sagt att mens fortfarande omges av tabu och skam, tystnadsnormen som skapats och fortfarande finns bidrar till kunskapsluckor och få unga livmoderbärare känner sig förberedda innan sin första mens. Det vill jag i mitt examensarbete ändra på med hjälp av en bilderbok för barn som endast handlar om mens. En menshistoria som utspelar sig i vardagliga sammanhang för bidra till en uppväxt utan mensskam. Boken är tänkt att skapa en normaliserande miljö mellan barn och vuxna för att enklare hålla naturligare konversationer om menstruation och allt som hör till den.

Genom informativ, berättande och illustrativ litteratur har boken som mål att bidra till sunda uppfattningar kring mens hos dagens unga, för att förebygga menstabu och mensskam och normalisera hur naturlig denna kroppsfuktions är! Målet är att visa hur mens kan bete sig i det vardagliga och verkliga livet för att lyfta ämnet till ljuset utan att behöva skämmas.


Designprocess

Under framtagningen av handlingen till boken gjorde jag en enkätundersökning om individers mensberättelser. I enkäten svarade ca 30 personer på frågor om bl.a. hur de upplever sin egna menscykel, hur och när de fick reda på vad mens är samt om de upplever mens tabubelagt. Enkätundersökningen var till för att få en översiktlig uppfattning kring hur mens upplevs idag och för att inspireras till skrivandet av handlingen, för att skapa en så verklighetstrogen berättelse som möjligt.

Jag gjorde även samtalsintervjuer med barn i åldrarna 4-6 år för att få en uppfattning om hur de upplever mens, om och hur mycket det har koll på eller inte för att möta deras kunskapsnivå.

Efter enkätundersökningen och samtal med barn fattade jag pennan och skrev handlingen i många omgångar, med många olika testläsare. Här började jag även att skissa och illustrera hur boken skulle komma att se ut i slutändan. Målet var att hålla en informativ berättelse som samtidigt skulle vara rolig och underhållande.


Bilderboken

Bilderboken “Billie Upptäcker Mens” riktar sig till yngre barn och handlar om karaktären Billie, ett riktigt litet busfrö till fyraåring som är riktigt nyfiken och frimodig. I boken upptäcker hon vad meds är, vem som har en livmoder, varför en använder mensskydd och varför mensen är något att fira! Bilderboken är informativ och berättande med en barnslig, busig och ärlig historia för att normalisera och avdramatisera kring mens.

Boken är tänkt att finnas tillgänglig på både bokhandlar och bibliotek där den enkelt kan inhandlas och läsas av småbarnsföräldrar, lärare och pedagoger och alla andra som har yngre barn i sin omgivning. Berättelsen avviker från många andra bilderböcker på den svenska marknaden då det idag finns ytterst få böcker som endast handlar om mens.

Uppslag från boken; Billie leker med raketen (tampong) och på något underligt vis fastnar den i näsan!
Uppslag från boken; mormor Agnes förklarar för Billie vad livmodern är och var mensen kommer ifrån.
Uppslag från boken; hela familjen har kommit på besök för att fira att Billies storasyster Juno fått sin första mens!
Försättsblad med mönster av mensande livmoder.
Boken i sin rätta miljö: längst fram på barnbokshyllan!

Fler Billie-produkter

För att ytterligare normalisera mensen och för att skapa ett helt koncept som knöt ihop Billie Upptäcker Mens-påsen skapade jag utöver bilderboken ett tillhörande pussel med motiv från boken. Billie Pusslet är med motivet “Bygga Mens”, kommer i 40 bitar och är för barn från fyra år. Pusslet är lika lärorikt som roligt då en bokstavligt talat får bygga mens med livmodern!

Interaktivt, roligt och utmanande pussel med motivet “Bygga Mens”.
Framsida av pusselförpackningen och tillhörande innerlåda med livmodermönstret.
Baksida av pusselförpackningen.

Den andra produkten är en lagom stor mjukis som skänker både mod, tröst och sällskap i alla lägen, vare sig det är vid läsning av bilderboken eller vid bygggandet av Billie Pusslet. Även denna produkt kändes som pricken över i:et i hela projektet och Gose Billie får förhoppningsvis stå stolt bredvid sin ägares sida!

Minikudden Gose Billie, fram- och baksida.

Det här zine-häftet är fylld med information om projektet bakom bilderboken Billie Upptäcker Mens. I häftet kan en läsa att denna bilderbok inte bara är en historia om mens utan att den är grundad på ett samhälleligt problem som behöver lösas från grunden. Även att boken har arbetats fram med hjälp av en vetenskaplig uppsats och tillhörande undersökningar. Häftet är tänkt att följa med som gåva vid inköp av boken för att understryka hur viktig denna typ av böcker är för en framtid utan mensskam.

Alla Billie-produkter samlade tillsammans med bilderboken.

Sophie Åström

Jag heter Sophie Åström, kommer från Sundsvalls stadskärna men bor numera på Timrå kommuns landsbygd med hund, katt och min andra hälft. Jag brinner för kvinnofrågor och kreativitet i alla former. Är introvert och impulsiv och har nu studerat Grafisk Design vid Mittuniversitetet i tre år.

Aldrig hade jag kunnat tro att mitt examensarbete skulle handla om mens. Även om det är en fråga som den senaste tiden väckt intresse hos mig. Boken om Billie är en revenge för en egen uppväxt präglad av mensskam, men också en ren och skär vilja att skapa förändring med hjälp av det jag kan bäst.

Färg, form och illustration har så långt jag kan minnas varit stor del av mitt liv på många olika sätt. Snart är jag examinerad grafisk designer och ska få syssla med det jag länge bara drömt om; att få vara kreativ på heltid!

Leave a Reply