Geni – Spara energi med AI

Sammanfattning

Geni är ett innovativt projekt som syftar till att hjälpa användare att minska sina elkostnader i hemmet genom att spara varje watt och varje krona. Med hjälp av en kraftfull app, avancerad artificiell intelligens och specialanpassad hårdvara kan Geni skapa en detaljerad bild av dina energiförbrukningsvanor. Genom Elin, din artificiella energisparassistent, får du skräddarsydda förslag om smarta förändringar som kan göras för att optimera din energianvändning. Elin fungerar som din pålitliga guide genom energisparprocessen. Hon analyserar dina energikonsumtionsvanor och identifierar möjliga områden där du kan göra förbättringar. Med Geni kan du ta kontroll över din energianvändning och bidra till en mer hållbar framtid.

Kreativ brief

I min vetenskapliga uppsats kom jag fram till att det inom smarta hem finns ett glapp. Det saknas lättillgängliga lösningar för konsumenter att med hjälp av AI anpassa sitt hem för att spara energi och pengar. Uppdraget jag gav mig själv blev att ta fram just ett sådan koncept där AI och konsumenten står i fokus.


Designlösning

Projektet bygger på tre delar. Först en app med en AI vid namn Elin som skräddarsyr anpassade lösningar och ger förslag till användaren baserat på deras individuella behov och preferenser. Elin spelar en central roll i att analysera och tolka data för att ge användaren konkreta rekommendationer för energieffektivitet. Den andra delen är “Nerven”, vilket är ett smart eluttag. Genom att använda Nerven kan användaren få detaljerad information om energiförbrukningen för specifika apparater och därigenom identifiera ineffektiva användningsmönster. Den tredje delen är “Hjärnan”, som är en energimätare som ansluts till hemmets elmätare. Hjärnan samlar in data från elmätaren och skapar ett helhetsmönster över den totala energiförbrukningen i hemmet.

Sammanfattningsvis samarbetar appen med AI:n Elin, den smarta pluggen Nerven och energimätaren Hjärnan för att erbjuda användaren skräddarsydda lösningar för att hantera och optimera energiförbrukningen i hemmet.

Läs mer om varje individuell del nedan.

Appen

Med hjälp av en app och en AI vid namn Elin skapas skräddarsydda lösningar och förslag för användaren. Appen ger användaren full kontroll över hur de vill agera och ger möjlighet att antingen acceptera och genomföra de förslag som Elin ger, eller att avböja dem om användaren har anledning att inte vilja följa råden. Genom appen kan användaren kommunicera med Elin genom en chattfunktion, antingen i text- eller röstformat. Detta ger användaren möjlighet att interagera direkt med AI:n för att få ytterligare information eller klargöra eventuella frågor.

Utöver det erbjuder appen också möjligheten att styra varje enhet från Geni. Det innebär att användaren kan fjärrstyra och kontrollera olika enheter i hemmet, såsom belysning eller apparater, direkt från appen.

Appen ger också användaren möjlighet att visa statistik över hur energisituationen förbättras över tid. Detta innebär att användaren kan få en överblick över hur deras energiförbrukning minskar eller förbättras genom att följa de råd och lösningar som Elin föreslår.

Sammanfattningsvis ger appen och AI:n Elin användaren en interaktiv och anpassad upplevelse där de kan ta kontroll över sin energiförbrukning och välja att följa eller avböja de förslag som ges. Chatten med Elin, möjligheten att styra enheter och visualisera statistik ger användaren verktyg för att förbättra sin energieffektivitet och göra informerade beslut om energianvändningen i sitt hem.

Nerven

Nerven utgörs av en smart plug, vilket är ett intelligent eluttag. Nerven placeras mellan väggen och de eller den apparat du vill styra eller mäta energiförbrukningen för. Enheten är utformad för att vara flyttbar, vilket gör det möjligt att skapa ett mönster av energianvändningen i hemmet. När Nerven är installerad kan den samla in data om elanvändningen för den anslutna apparaten. Denna information används sedan av Elin för att skapa mer tydliga och skräddarsydda lösningar för att minska energiförbrukningen. Genom att analysera mönstren i elanvändningen kan Elin ge bättre rekommendationer om hur du kan sänka energiförbrukningen i ditt hem.

Det är också värt att nämna att du kan ha flera enheter av Nerven i ditt hem för att övervaka och styra energiförbrukningen för olika apparater. Appen eller användargränssnittet kan ge dig möjligheten att slå på eller av det smarta eluttaget samt utföra andra funktioner relaterade till styrning och övervakning av enheterna.

Sammanfattningsvis kan Nerven hjälpa dig att mäta och styra energiförbrukningen för olika apparater i ditt hem, vilket ger dig möjlighet att ta mer informerade beslut om energieffektivitet och minska din totala energiförbrukning.

Hjärnan

Hjärnan är en energimätare som är utformad för att anslutas till hemmets elmätare. Det är en enhet, vanligtvis en box, som vanligtvis har en anslutningsport där Hjärnan kan anslutas till. Hjärnan använder data som samlas in av elmätaren i ditt hem för att skapa en samlad bild av den totala energiförbrukningen. Med hjälp av denna data kan Hjärnan generera en övergripande översikt över hur energin används i hemmet. Tillsammans med Elin kan du som användare sedan specificera vilka apparater eller områden i hemmet som förbrukar energi, samt när och hur de gör det.

Detta innebär att du kan få detaljerad information om energiförbrukningen i ditt hem och använda den kunskapen för att fatta informerade beslut om hur du kan optimera din energianvändning. Genom att identifiera energislukande apparater eller ineffektiva användningsmönster kan du eventuellt anpassa din energikonsumtion och göra ditt hem mer energieffektivt.

I butik

Försäljningen av Geni kommer i huvudsak att fokusera på fysiska butiker, där strävan är att skapa en imponerande upplevelse för konsumenten. För att verkligen sticka ut från mängden kommer Geni att utrusta butikerna med displayer som visar en livedemo av appen. Denna interaktiva presentation ger konsumenterna en möjlighet att uppleva Geni på plats och lära sig mer om produkterna. Genom att erbjuda en sådan atmosfär och en verklig demonstration av appens funktioner skapas en miljö där konsumenterna dras in och kan utforska Geni på ett djupare plan. Det ger dem möjlighet att testa funktionerna, se dess effektivitet och verkliga fördelar, samt upptäcka den breda potentialen som Geni erbjuder.


Jacob Karlsson

Hej! Mitt namn är Jacob och det är jag som står bakom det här projektet. Jag kommer från Linköping sedan innan men är nu bosatt i Örebro tillsammans med min sambo och hund. Under min utbildning har jag fått lära mig hur viktig och betydelsefull roll design spelar i samhället. Hur den kan kommunicera och påverka och vara ett starkt medel till att både hjälpa och förbättra olika delar i samhället och våra liv.

Det ska bli otroligt kul att få komma ut i arbetslivet och kunna vara en bidragande del till förändring – genom design.

Om du är nyfiken på vad mer jag har för mig så finns jag på LinkedIn, mail eller på min portfolio. Vi hörs!

Leave a Reply