Frosserier – Överkonsumtionens Odyssé

Sammanfattning

Bokförlaget Versus är ett förlag som gör böcker som ämnar att uppmärksamma och upplysa om olika problem på sätt som är roliga och humoristiska istället för dystra.

Just boken FROSSERIER – ÖVERKONSUMTIONENS ODYSSÉ fokuserar på överkonsumtion, och hur vi kan överkonsumera utan att riktigt tänka på det. Boken är indelad i fyra kapitel, som alla följer varsin fiktiv person och deras överkonsumtion.

Boken är en konstbok, med oväntade och knasiga element som gör att det är svårt att veta vad som kommer komma på nästa sida. På en sida kan det vara ett kuvert med ett kärleksbrev, och på en annan kan det vara en pop-up av en bil, allt för att läsarna ska uppleva historierna om dessa fiktiva personer som uppslukande och fängslande.

Kreativ brief

Förpackningsavfall är idag ett stort problem, mellan åren 2009 och 2020 ökade mängden som genererades i EU med 20%. En bidragande faktor till detta är allmänhetens vanor men även de ohållbara material som används till att förpacka produkter. Uppdraget blev därför att uppmärksamma detta problem genom att skapa en bok som på ett humoristiskt och interaktivt sätt belyser ämnet.


Designlösning

Designlösningen blev Versus, ett bokförlag som skapar knasiga böcker för att uppmärksamma viktiga problem på ett lättsammare sätt. Målet är att få folk att tänka över sina vanor och förhoppningsvis ändra på dem. Boken som skapades för att exemplifiera detta är Frosserier – Överkonsumtionens Odyssé som handlar om våra vanor kring överkonsumtion.

Konstruktion

Skyddsomslaget är simpelt och har enbart vit text tryckt på rosa papper. Omslaget på själva boken är vitt med rosa text och har en bild av en godiskaktus mitt på. Boken är konstruerad med en öppen rygg som gör det möjligt att se det fina hantverket när skyddsomslaget är avtaget.

På insidan av boken finns det flera interaktiva moment för läsaren som har skapats för hand. Varje kapitel inleds med en färgad kapitelsida där namnet och numret på kapitlet är utskuret. Färgerna som syns på kapitelsidorna är tagna från godiskaktusen på omslaget.

Innehåll

Boken är indelad i fyra kapitel och följer varsin fiktiv person. Varje kapitel har en egen storyline som följs genom dikter och de interaktiva sidorna. Samma struktur används i alla kapitel; en inledande dikt, två interaktiva sidor, en mellandikt, två interaktiva sidor och en avslutande dikt.

Exempel på interaktiva sidor som kan hittas i boken är en budgettavla med pengar som kan tas av och fästas med kardborreband, en insydd tidning och ett extra stort kvitto som vecklas ut när du öppnar uppslaget.


Veronica Saratti

Jag heter Veronica Saratti och på min fritid tycker jag om att läsa böcker och sticka.

Jag valde att studera grafisk design eftersom jag tycker om att arbeta kreativt. Dessa tre år har gått alldeles för fort och jag har lärt mig mycket under denna tid.

Du kan nå mig på:

LinkedIn

veronica.saratti@outlook.com

Leave a Reply