Fröhuset

Visste du att ekologiskt inte behöver vara synonymt med miljövänligt? KRAV, märkningen alltså, anser inte att det finns några problem med att frakta en Svensk vara över kontinenter för paketering, och sedan hem igen för försäljning. Ekologiskt tydligen, men inte speciellt miljövänligt.

Mitt examensarbete kretsar kring FN:s miljömål nummer 13, att bekämpa klimatförändringen. Idag är mat en stor miljöbov, främst att maten ofta fraktas flera hundra mil, och sedan slängs i stora mängder då den blivit dålig. Vad kan en privatperson göra åt det här? Börja odla sin egen mat! Enligt min marknadsundersökning finns det många som är intresserade av att börja odla mer av sin egen mat, men att få anser sig ha utrymmet, kunskapen och tiden som krävs för att hålla plantor vid liv.

Detta vill jag ändra med mitt projekt fröhuset, jag vill förtydliga och förenkla för människor som vill börja, eller som redan odlar sin egen mat hemma. En app har tagits fram, som visar fröets utveckling och som kan ge dig tips och tricks på vägen. Där kan du planera skörden och se växtens kommande faser, samt få en notis som påminner dig om att vattna, eller gödsla.

Fröpåsarna är designade för att du ska slippa hantera de små fröna, som gärna antingen hamnar för många åt gången, eller flyger iväg helt. Med fröpapprena har jag integrerat fröna i papper, som dessutom innehåller näringsämnen som gynnar fröet, och sedan även plantan. Beroende på vad det är för frön sitter olika många fröpapper ihop med en liten söm i ett informationsblad, där all fakta om fröet står.

En växtlampa har tagits fram för att belysa de små försådda groddarna med UV-ljus under de mörka månaderna.

Samtliga förpackningar är designade för att skapa så lite materialspill som möjligt. Tyvärr kommer de frakta en del luft, men inte mycket mer än förpackningarna redan gör.

Utöver det har jag tagit fram jordkassar (som syns på en bild ovan), där du kan köpa jord på lösvikt för det lilla hushållet. Och även en tygkasse med akvareller från projektet.

Här är en video som jag snabbt slängde ihop eftersom det var ett krav för att få lämna in. Energin började tryta och det fanns inte tid att göra något extravagant, kvalitén är med andra ord låg. Kolla om du vill, men helst inte.

 

Leave a Reply