Klimatmat

Importerad mat står för 60% av klimatpåverkan. Samtidigt som vi i Sverige slänger 45 Kilo mat per person varje år. Detta är inte ett hållbart sätt att konsumera. 

Mitt namn är Fanny Johansson och mitt projekt tar avstamp i FN:s hållbarhetsmål 12, hållbar konsumtion och produktion, och mål nummer 13, bekämpa klimatförändringarna. Med min vetenskapliga undersökning till grund har jag tagit fram varumärket Klimatmat. Klimatmat revolutionerar livsmedelsbranschen genom ett cirkulärt tänk av återanvändbara förpackningar. Du väljer recept, och vi levererar närodlade och ekologiska ingredienser till ditt hem.

Klimatmat är smart mat – direkt till din dörr. 

Mitt varumärke tar avstamp i fns hållbarhetsmål 12, hållbar konsumtion och produktion och mål nummer 13, bekämpa klimatförändringarna. 

Mitt varumärke Klimatmat gör matlagning roligare och framförallt enklare. Råvarorna är största möjliga mån närproducerade och alla ingredienser är ekologiska.

Klimatmat bygger på recept som väljs fritt inför veckans matlagning.Recepten beställs hem via vår app. Där du får välja på 30 olika recept varje vecka. Hur många recept du väljer utgör för hur många dagar i veckan du vill ha mat. Det finns även tillägg såsom brunch, efterrätter, och frukt för veckan.

Det här är mina papperspåsar som jag använt mig av till torrvaror och varor som behöver hållas mörkt. Detta är den enda förpackningen som inte återanvänds men är gjord helt i papper för att enkelt kunna återvinnas. 

Mina glasförpackningar återanvänds om och om igen, de återanvänds och tvättas, etiketten sätts på vid fyllning och tas bort innan de tvättas. Därav en design där jag valt att utesluta lim eller liknande och endast ha kartong.

Min låda är min största förpackningen som då innehåller alla ingredienser för veckan, denna skickas tillbaka och används om och om igen. 

Det skickas då även med receptblad varje vecka som tar dig igen matlagningen och som du kanske sett så sitter det en bokstav på varje förpackning och dessa hör då ihop med receptbladen. Har receptbladet ett A i hörnet så tillhör alla ingredienser som också har ett A på förpackningen de receptet, detta för att lättare kunna hitta bland ingredienserna.

Jag har som distribution använt mig av en app, den har jag skapat så att de liknar en helt vanlig app man kan beställa mat i. Där finns möjligheten att se vilka recept som erbjuds, välja antal som ska äta och extra tillägg. Recepten beställs hem via denna appen och levereras nästkommande måndag. Nedan är en kort introduktion av appen.

Leave a Reply