Vilda

ABSTRAKT

Idag utnyttjar vi endast 0,1% av jordens växtarter och det är osannolikt att du hittar fler än 40 av dessa arter i livsmedelsbutiken. Vidare produceras endast hälften av våra livsmedel i Sverige, vilket är en minskning med 33% sedan 90-talet. I min studie undersökte jag svenska konsumenters efterfrågan på ogräs som livsmedel för att se vilken potential som finns. Det framkom att omkring 90% visade ett intresse för ogräs som livsmedel. Detta öppnar upp möjligheten att producera hållbara produkter tillverkade på svenska växter.

KREATIV BRIEF

Det finns ett problemet i sättet vi ser på och hanterar jordens resurser. Det finns flera näringsrika råvaror som vi inte använder oss av. Tillsammans med detta finns problemet att vi importerar för mycket. Vi producerar enbart hälften av våra livsmedel i Sverige. Lösningen är att introducera nya hållbara produkter på marknaden som är tillverkade på hållbara svenska resurser som inte används idag, ogräs.

Som lösning skapade jag företaget Vilda, ett företag som jobbar med svenska växter som livsmedel. Produkterna som togs fram blev tre olika pesto gjorda på svensk nässla, maskros och våtarv. Alla ingredienser i produkten är tillverkade i Sverige. Av denna anledning används solrosfrön istället för pinjenötter och lagrad ost istället för parmesan med mer. Produktionen sker genom både odling och ett samarbete med olika gårdar som tar vara på sitt ogräs istället för att bekämpa det.

Förpackningarna är tillverkade av Tetra pak jämfört med peston som finns på marknaden idag som är tillverkad i glas. Glasburken väger nästan lika mycket som innehållet vilket inte är hållbart. Därför valde jag att använda mig av ett mer klimatsmart alternativ

Det är många som inte vet är hur näringsrika dessa växter är. Maskrosen innehåller exempelvis mer betakaroten än morötter, betakaroten är ett ämne som omvandlas till vitamin A i kroppen och hjälper synen. Brännässlan innehåller nästan den dubbla mängden protein och mer järn än spenat. 100 gram brännässla innehåller dessutom ditt dela dagsbehov av vitamin K, vitamin B9 och vitamin C. Våtarv har sex gånger mer vitamin C, tolv gånger merkalcium och 83 gånger så mycket järn än spenat.

På bilden visas en av mina förpackningar tillsammans med en pesto som jag gjorde på maskrosblad och maskrosknoppar.

Hedda Lindström

Jag heter Hedda Lindström och är 24 år gammal. Jag är född och uppvuxen i Stockholm och flyttade till Sundsvall för att studera grafisk design hösten 2019. Jag har alltid haft ett intresse för fotografi och under utbildningen har jag utvecklat ett intresse för typografi, illustration och mönsterformgivning. Jag hoppas att jag får fortsätta utvecklas inom dessa områden.

Kontakt: hedda.lindstrom@hotmail.com

Leave a Reply